Je verwerft inkomsten dankzij Google Adsense: moet je je dan inschrijven als zelfstandige?

Laatste aanpassing: 
17/08/2022

Google Adsense is advertentieprogramma van Google. Iedere keer als een bezoeker van jouw website daar op een advertentie klikt verdien jij geld. In principe kan iedereen met een website gebruik maken van Google Adsense. Zowel professionele websites, maar evengoed een persoonlijke blog of een forum dat je beheert.

Als je nu "als particulier" of influencer inkomsten haalt uit Google Adsense voor jouw persoonlijke website of blog, hoe worden die dan belast? En moet je je hiervoor inschrijven als zelfstandige?

Om op regelmatige basis inkomsten te verwerven via Google Adsense heb je inderdaad een ondernemingsnummer nodig. Wanneer de inkomsten in de beginperiode enkel sporadisch voorkomen zou je ze eventueel kunnen aangeven via de rubriek ‘diverse inkomsten’ van jouw personenbelasting. Dit houdt echter een aantal risico’s in. Wanneer de inkomsten elk jaar terugkomen en stijgen dan kan men dit op een bepaald moment gaan herkwalificeren naar beroepsinkomsten als zelfstandige met terugwerkende kracht en met de bijhorende sociale bijdragen voor al deze jaren.  

Je kan in zo’n geval contact opnemen met jouw lokaal belastingkantoor om de situatie aan hen voor te leggen. Op die manier kan je duidelijk vastleggen welke inkomsten toegelaten worden als diverse inkomsten en vanaf wanneer een ondernemingsnummer noodzakelijk is.  

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om meteen een onderneming op te richten waarmee je deze inkomsten kan ontvangen. Indien je een andere (minstens halftijdse) job hebt, dan kan je zelfstandige worden in bijberoep. Voor een kleinschalig bijberoep met lage inkomsten zijn de kosten zeer beperkt. Je zal sociale bijdragen moeten betalen op de inkomsten die je als zelfstandige verwerft. Blijven deze inkomsten (na aftrek van kosten) op jaarbasis lager dan ongeveer €1.500 dan ben je vrijgesteld van sociale bijdragen. Liggen de inkomsten hoger dan moet je ongeveer 21% aan sociale bijdragen betalen. Bij beperkte inkomsten uit Google Adsense zal je dus vermoedelijk vrijgesteld blijven van sociale bijdragen waardoor de kosten van de onderneming tot een minimum worden beperkt.  

Heb je geen andere job dan word je zelfstandige in hoofdberoep worden en dan bestaat er geen vrijstelling van sociale bijdragen. Per kwartaal zal je dan de minimumbijdragen (circa €750) moeten betalen, ook al zijn jouw inkomsten beperkt.

Zin om een eigen zaak op te starten in bij-of hoofdberoep?

Kom naar onze infosessie Starten als zelfstandig ondernemer!

Meer over: Starten, Beroepen-beroepsvoorwaarden, Beroepsvoorwaarden andere beroepen

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!