Kan je als startend ondernemer een beroep doen op de kmo-portefeuille?

Stel je wil starten als zelfstandige of je bent pas gestart en je wil een opleiding volgen. Nu blijkt die opleiding in kwestie wel erg duur te zijn, al wordt ze wel aangeboden door een erkende dienstverlener en komt ze dus in aanmerking voor de kmo-portefeuille. Kan je daarvan gebruik maken zodra je jouw zelfstandige activiteit geactiveerd hebt?

Het kan zijn dat je als zelfstandige ingeschreven bent in de Kruispuntbank voor ondernemingen, je sociale bijdragen begint te betalen, maar je nog geen eigenlijke economische activiteiten voert die je inkomsten opleveren. Als je dan een opleiding volgt, terwijl je eigenlijke handelsactiviteiten nog niet opgestart, kom je niet in aanmerking voor subsidie via de kmo-portefeuille.

Hoe wordt dit gecontroleerd? Zijn er bepaalde inkomensgrenzen die je moet halen? Moet jouw onderneming al voor een bepaalde periode bestaan? Worden er gegevens opgevraagd bij de belastingen of bij de btw…?

Dergelijke controles worden uitgevoerd door de inspectiedienst van VLAIO.

Deze controles zijn gerichte controles/ steekproeven. Dus niet elk project wordt altijd gecontroleerd. Tijdens de controles kan nagegaan worden of de gevolgde opleiding nuttig is voor het (verbeteren van) het bedrijfsfunctioneren. Als dan blijkt dat de onderneming nog geen activiteit heeft, dan is hier niet aan voldaan en kan de subsidie worden teruggevorderd.

op zoek naar financiering

Op zoek naar financiering voor jouw onderneming?

Ontdek Go for Finance!

Meer over: Starten, Steunmaatregelen starters, Steunmaatregelen, KMO-Portefeuille

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het Unizo Kennisnet:
geef uw zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer Unizo Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor u klaar!