Kan je als startend ondernemer een beroep doen op de kmo-portefeuille?

Laatste aanpassing: 
28/07/2022
Onderstaande tekst is van toepassing op ondernemingen en ondernemers die in het Vlaamse Gewest gevestigd zijn. De regeling voor ondernemingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vind je HIER.

Stel je wil starten als zelfstandige of je bent pas gestart en je wil een opleiding volgen. Nu blijkt die opleiding in kwestie wel erg duur te zijn, al wordt ze wel aangeboden door een erkende dienstverlener en komt ze dus in aanmerking voor de kmo-portefeuille. Kan je daarvan gebruik maken zodra je jouw zelfstandige activiteit geactiveerd hebt?

In het geval u een startende ondernemer bent moet uw ondernemingsnummer geactiveerd zijn vooraleer u  zichzelf kan registreren op de site van de KMO-portefeuille. Het is pas na de registratie dat u een aanvraag kan doen. Concreet moet de begindatum van de onderneming in de kruispuntbank van ondernemingen (KBO) vòòr de indieningsdatum van de aanvraag tot subsidie bij de kmo-portefeuille liggen.

Hoe wordt dit gecontroleerd? Zijn er bepaalde inkomensgrenzen die je moet halen? Moet jouw onderneming al voor een bepaalde periode bestaan? Worden er gegevens opgevraagd bij de belastingen of bij de btw…?

Dergelijke controles worden uitgevoerd door de inspectiedienst van VLAIO.

Deze controles zijn gerichte controles/ steekproeven. Dus niet elk project wordt altijd gecontroleerd. Tijdens de controles kan nagegaan worden of de gevolgde opleiding nuttig is voor het (verbeteren van) het bedrijfsfunctioneren. Als dan blijkt dat de onderneming nog geen activiteit heeft, dan is hier niet aan voldaan en kan de subsidie worden teruggevorderd.

 

 

Op zoek naar financiering voor jouw onderneming?

Ontdek de begeleiding Financieel Inzicht!

Meer over: Starten, Steunmaatregelen starters, Steunmaatregelen, KMO-Portefeuille

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!