Kan je starten als zelfstandige tijdens je tijdskrediet?

Laatste aanpassing: 
26/01/2021

In principe is de cumulatie van tijdskrediet met een zelfstandige activiteit niet toegelaten, behalve in volgende situatie:

"Je was reeds minstens een jaar zelfstandige in bijberoep voor de ingangsdatum van het tijdskrediet (daarbij rekent men vanaf het begin van het kwartaal van de start van de activiteit) én je onderbreekt je loopbaan volledig."

Als aan deze twee voorwaarden voldaan is, is cumulatie mogelijk gedurende maximum één jaar. Daarna kan je nog verder tijdskrediet nemen, maar dan zonder uitkering van de RVA.

Tijdskrediet kan dus niet meer aangewend worden om een zelfstandige activiteit op te starten. Wie tijdskrediet opneemt en zich dan vestigt als zelfstandige, verliest zijn recht op uitkering.

Als je aan hogervermelde voorwaarden voldoet, kan je dus één jaar tijdskrediet (mét uitkering) cumuleren met een zelfstandige activiteit. Vermits je dan een uitkering geniet en je pensioenrechten als werknemer vrijwaart, zal gedurende dat jaar je zelfstandige activiteit als bijberoep beschouwd worden. Als je je zelfstandige activiteit na dat jaar verder zet, word je zelfstandige in hoofdberoep.

Meer informatie over opstartformaliteiten vind je bij Liantis ondernemingsloket.

Meer over: Starten, Steunmaatregelen starters, Verlof, Tijdskrediet
Thema: Personeel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!