Nieuwe wet vennootschappen vanaf 1 mei 2019: wat als je intussentijd plannen hebt om een vennootschap op te richten?

Op 1 mei 2019 treden de nieuwe regels in verband met vennootschappen in werking. De hervorming van de wet is gebaseerd op het idee van harmonisering, vereenvoudiging en competitiviteit. Eén van de belangrijkste maatregelen is het verdwijnen van verschillende vormen. Maar wat betekent dit als je een vennootschap wil starten tussen vandaag en 1 mei 2019?

Kan een vennootschap reeds opgericht worden onder het nieuwe systeem vóór 1 mei 2019?

Neen, dat is niet mogelijk, aangezien de wet nog niet in werking is getreden. Wie tussen vandaag en 1 mei 2019 een vennootschap opricht zal moeten voldoen aan het huidige wetboek van vennootschappen.

Welke vennootschapsvorm kan je kiezen om op te richten vóór 1 mei 2019?

Alle vennootschapsvormen die momenteel beschikbaar zijn in de huidige wet van vennootschappen. Het is echter aan te raden om rekening te houden met de nieuwe wettelijke regels om na inwerkingtreding makkelijk te kunnen overschakelen.

Kan je beter wachten met de oprichting van een nieuwe vennootschap?

Indien er geen tijdsdruk is, dan kan je inderdaad beter wachten. De kosten die gepaard gaan met de overschakeling naar een nieuwe vorm vanaf 1 mei 2019 zouden echter beperkt kunnen blijven indien jemomenteel reeds rekening houdt met de voorwaarden die binnenkort van toepassing zullen worden.

Wat gebeurt er met het kapitaal van een reeds opgerichte bvba?

In de nieuwe wetgeving zal er bij oprichting van een bv (besloten vennootschap) geen startkapitaal moeten worden ingebracht. Dit wil niet zeggen dat er niet voldoende middelen in de vennootschap moeten ingebracht worden. Vennootschapsrechtelijk verdwijnt het kapitaal in de bv echter als notie. Reeds gestort kapitaal gaat echter niet verloren, maar wordt omgezet in een onbeschikbaar deel van het eigen vermogen. Fiscaal verliest dit vermogen zijn waarde niet, aangezien het onbelast uitgekeerd kan worden.

Wat met het financieel plan?

In de huidige wetgeving is er reeds een verplichting om een financieel plan op te maken. De voorwaarden voor dit financiële plan worden verstrengd bij de hervorming. Wie op dit moment een vennootschap opricht kan nog onder de soepelere voorwaarden vallen. Het is echter aan te raden om altijd werk te maken van een sterk financieel plan als voorbereiding voor jouw vennootschap. Het feit dat de voorwaarden minder streng zijn zou geen doorslaggevend element mogen zijn.

 

 

Wat moet je nu concreet doen als je een bvba hebt of een bv wil oprichten? 

 

Download onze Snelwijzer!

Meer over: Starten, Ondernemingsvorm, Vennootschappen, Vennootschapsvormen

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!