Sectorinformatie

Laatste aanpassing: 
05/08/2022

Bij de voorbereiding van de opstart van jouw zaak is het van groot belang dat je de sector leert kennen waarin je actief gaat zijn (aantal ondernemingen, geografische spreiding, financiële informatie, enzovoort). Het zal je veel voordeel opleveren bij en na de opstart van jouw zaak. Ook voor het opstellen van jouw ondernemingsplan heeft informatie over de sector een grote toegevoegde waarde.

Informatie en data over jouw sector is echter niet altijd gemakkelijk te vinden. Hieronder geven we je een aantal studies, statistieken en tips voor het verzamelen van sectorinformatie mee.

1) Beschikbare sectorrapporten

Om je wat te helpen bij de zoektocht naar sectorinformatie heeft UNIZO Startersservice, in samenwerking met haar partners, voor een aantal sectoren een sectorrapport uitgewerkt.

2) Statistieken

  • Unizo-statistieken

Met onder meer het KMO-rapport, de Startersatlas, de Freelancer Focus en nog veel meer: raadpleeg de pagina https://www.unizo.be/onderzoek-en-statistiek

  • Statbel, het Belgische statistiekbureau | Statbel (fgov.be): Hier vind je allerlei economische statistieken over economie (bijvoorbeeld het aantal bedrijven in een bepaalde regio die een bepaalde activiteit uitoefenen), bevolking, toerisme, mobiliteit, prijsevoluties, enzovoort.
  • Gouden Gids: Ook via de website van de Gouden Gids krijg je een idee van het aantal actieve bedrijven in een bepaalde sector in jouw regio.

3) Tips bij het zoeken naar informatie

  • Internet
    Op het internet zal je ongetwijfeld ook heel wat informatie vinden over je sector en kan je ideetjes opdoen over de uitwerking van je eigen zaak. Neem dus zeker de tijd om eens rond te zoeken.
  • Beroepsverenigingen
    Je kan ook altijd contact opnemen met één van de bij UNIZO aangesloten beroepsverenigingen in je zoektocht naar sectorgerichte informatie en de voorbereiding van je zaak. Een volledige lijst van de beroepsverenigingen vind je op https://www.unizo.be/sectoren

Wil je weten of je idee haalbaar is?

Schrijf je in voor een individueel begeleidingstraject, werk samen met je coach aan je ondernemingsplan en krijg zicht op de haalbaarheid van je ondernemersidee!

Traject Starten

Meer over: Ondernemersforum, Sectorgroepen, Starten, Financieel plan

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!