Uitbaten van een toeristisch logies

Laatste aanpassing: 
17/09/2020

Iedereen die in Vlaanderen toeristen laat overnachten tegen betaling moet zijn toeristisch logies verplicht aanmelden bij Toerisme Vlaanderen. Dit kan eenvoudig online via het uitbatersportaal van Toerisme Vlaanderen.  

Ook een logies dat via airbnb, booking.com of een toeristisch verhuurkantoor wordt aangeboden aan toeristen, valt voor alle duidelijkheid onder deze verplichting. Het maakt ook geen onderscheid of je dit doet als particulier of als rechtspersoon. Ook niet of je tijdelijk of permanent deze logies aanbiedt.

Naast deze aanmelding moet ieder toeristisch logies beschikken over een geldig brandveiligheidsattest, een aantal verzekeringen en een eigendomsattest of geldige huurovereenkomst en moet het logies voldoen aan een aantal algemene exploitatie- en inrichtingsvoorwaarden.

Gebruik je voor de promotie van je logies een of meer van de beschermde benamingen (hotel, B&B, vakantiewoning, hostel, camping, camperterrein of vakantiepark), of een afgeleide van deze benamingen, dan gelden wel nog een aantal bijkomende uitbatingsvoorwaarden (bovenop de algemene exploitatievoorwaarden) zodat het logies zeker beantwoordt aan de specifieke verwachtingen die gasten hebben wanneer ze zo’n logies boeken.

Als het logies voldoet aan deze voorwaarden, kan het ook worden erkend. Toerisme Vlaanderen kan het logies erkennen met een beschermde benaming (en eventueel sterren), maar ook gewoon als ‘logies’, als er geen beschermde benaming wordt gebruikt.

Bij een erkenning krijgt het logies ook een erkenningsteken. Een erkenning is vrijwillig en gratis. Deze (vrijwillige) erkenning kan samen met de (verplichte) aanmelding worden aangevraagd.

Voor meer informatie hierover kan je terecht bij:

Toerisme Vlaanderen
Grasmarkt 61
1000 Brussel
Tel: 02/504 04 00
Web: www.toerismevlaanderen.be
E-mail: logies@toerismevlaanderen.be

Meer over: Vergunningen

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!