Waarom een financieel plan opstellen voor mijn zaak?

Laatste aanpassing: 
28/09/2022

Een belangrijk onderdeel van het ondernemingsplan is het financieel plan. Hier onderzoek je de financiële haalbaarheid van je onderneming.

Een antwoord op vele vragen

Hoeveel geld heb ik nodig om mijn ideeën te realiseren? Welke inkomsten staan daar tegenover? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Is de strategie die ik vooropstel ook financieel haalbaar en zal de zaak uiteindelijk rendabel zijn?
Misschien blijkt hieruit dat je je oorspronkelijk concept moet aanpassen, en dienen er ook in je marketingplan een aantal wijzigingen te gebeuren.

Gratis online ondernemingsplan

Voor het opstellen van het financieel plan biedt UNIZO Start je een gratis Starterstool aan om je ondernemingsplan op te stellen.

Voordelen

De informatie die je uit het financieel plan haalt is erg nuttig voor jezelf.

  • Met een goed onderbouwd financieel plan sta je bovendien steviger bij onderhandelingen met mogelijke partners of financiers.
     
  • Let op ! Indien je een NV, een BV, of een Coöperatieve Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid opricht is het opstellen van een financieel plan niet alleen een aanrader, het is dan een verplichting. Bij de oprichting van een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid ben je verplicht je financieel plan neer te leggen bij de notaris. Dit financieel plan kan bij de notaris worden opgevraagd, indien je binnen een periode van 3 jaar na oprichting failliet gaat. Als dan uit het plan blijkt dat onvoldoende startkapitaal werd voorzien, kan je als vennoot toch persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. Dit geldt ook voor de andere vennoten.

Verschillenden stappen

Het uitwerken van een financieel plan en het toetsen van de haalbaarheid van je onderneming gebeurt in verschillende stappen. Ook hier geldt dat je waarschijnlijk regelmatig zal moeten terugkeren op je stappen en de hele redenering opnieuw dient te doorlopen naarmate je merkt dat zich wijzigingen opdringen. Blijf hierbij met realistische informatie werken. De verleiding is soms groot om het financieel plan te blijven bijschaven tot het een positief resultaat oplevert. Uiteraard hebt je dan geen objectief totaalbeeld meer van je project.

Wil je graag weten of je idee haalbaar is?

Klik hier voor een individueel begeleidingstraject

Ondersteuning nodig bij de financiering van je onderneming?

Klik hier voor een individueel begeleidingstraject

Meer over: Starten, Encyclopedie startsimulator

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!