Waarom stel ik best een ondernemingsplan op voor mijn onderneming?

Laatste aanpassing: 
27/01/2021

Het opstellen van een gedetailleerd ondernemingsplan is in de eerste plaats nuttig voor jezelf als starter. Maar het is ook naar derden toe een troef en verstevigt ondermeer je positie bij onderhandelingen met mogelijke kredietgevers.
We bekijken hier kort de voordelen van het opstellen van een ondernemingsplan.

Uitwerken van je idee tot een concept
Door het opstellen van een ondernemingsplan werk je je idee op een systematische en gestructureerde manier uit. Het zal je doen nadenken over alle aspecten van je zaak. Op deze manier zullen je keuzes en beslissingen meer doordacht en gefundeerd zijn. Daarnaast zullen de verschillende onderdelen zo een grotere samenhang vertonen en zal je idee uitgroeien tot een sterk concept met duidelijk gedefinieerde doelstellingen.

Kennis
Het opstellen van een ondernemingsplan zal je een inzicht in de markt, waarop je je zal bevinden, verschaffen. Ook zal je een idee krijgen van de trends en evoluties in de sector. Je zal ook je doelgroep definiëren en hun noden en behoeften leren ontdekken.

Risico's en kansen
Door op voorhand na te gaan of de markt voor je product voldoende groot is, door je strategie uit te stippelen en te berekenen of je wel over voldoende middelen zult beschikken om je project te financieren, kan je immers heel wat problemen voorzien en voorkomen. De risico's en valkuilen zullen duidelijker worden, zodat je er rekening mee kan houden in de toekomst. Ook zal je bij het opstellen van het ondernemingsplan misschien op nieuwe kansen en mogelijkheden gewezen worden, waar je dan kan op inspelen.

Haalbaarheid
Door het opstellen van een ondernemingsplan kan je de haalbaarheid van je plannen nagaan. Ook kan je je rendabiliteit of winst misschien verhogen door je concept tijdig bij te sturen en aan te passen.

Beheersinstrument
In een eerste instantie is het een essentieel beheersinstrument voor jezelf, niet alleen in de startfase, maar ook later. Door regelmatig te controleren of en in welke mate de doelstellingen uit je ondernemingsplan worden gerealiseerd, kan je immers tijdig je strategie bijsturen.

Ben je nog niet helemaal zeker van je opstart of van je idee? Volg dan dit stappenplan:

1. Schrijf je ondernemingsplan met de gratis UNIZO Starterstool

2. Onderzoek de haalbaarheid van je idee!

3. Maak gebruik van 6 maanden gratis UNIZO-lidmaatschap

Ben je nog geen 5 jaar bezig met je zaak en wil je weten of je goed bezig bent?

Klik hier voor een individueel begeleidingstraject

Meer over: Starten, Financieel plan

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!