Wanneer je als starter leent, welke waarborgen kan je zoal geven?

Laatste aanpassing: 
12/08/2022

Voor je van start kan gaan met je eigen zaak, heb je wellicht heel wat investeringen en kosten die je moet maken. Hoogstwaarschijnlijk doe je hiervoor (deels) een beroep op vreemde middelen, zoals een banklening of een investeringskrediet. Welke waarborgen kan je bij het aangaan van een lening zoal geven? 

 

Inschrijving voorrecht op een investering

Dit is een voorrecht op het roerend goed, dat je zal financieren met de lening. Als je dus een investering aangaat kan je hierop een waarborg aangaan. Gaat het fout, dan heeft de kredietgever een voorrecht op dit goed. De waarde van deze waarborg hangt af van de waarde van het gefinancierde voorwerp en de verkoopbaarheid ervan. Inschrijving voorrecht is een klassieke waarborg bij bv. een wagenfinanciering.

Solidaire borgstelling

Wanneer een derde persoon zich garant stelt voor de terugbetaling van de schulden van de zaak, noemen we dit een solidaire borgstelling. Deze derde persoon kan in principe in een vennootschap ook jezelf als zaakvoerder zijn, maar dan is het eerder aangeraden om je vermogen rechtstreeks in de zaak steken. Bij een eenmanszaak moet de borgsteller uiteraard wel een derde persoon zijn.

Voor startende vennootschappen is de solidaire borgstelling door derden (niet-zaakvoerders) een relevante mogelijkheid, maar de bankier zal enkel reële waarde toekennen aan deze waarborg indien de borgsteller voldoende betrouwbaar en vermogend is.

Hypotheek

Dit soort waarborg wordt vrijwel alleen gebruikt om investeringen in onroerende goederen, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsgebouw, te dekken. Kan je de lening niet terugbetalen, dan de kredietgever het onroerend goed openbaar laten verkopen en heeft hij het recht om de opbrengst van de verkoop in de eerste plaats te gebruiken om jouw schulden aan te zuiveren.

Effectenpand/rekening in pand

Hierbij stort je een waarborg in geldelijke middelen op een geblokkeerde rekening waar de bankier toegang tot heeft. Als starter steek je je geld misschien liever in je zaak, maar overweeg deze optie mocht een familielid of kennis eventueel willen instaan voor de waarborg. 

Pand handelszaak

De bank heeft in dit geval een voorrecht op de bestanddelen van de handelszaak. De waarde van deze waarborg verschilt van dossier tot dossier en naargelang de inhoud van de handelszaak. Maar het is alleszins een zwakkere waarborg dan een hypotheek of borgstelling. Financiering op basis van deze waarborg alleen is dus niet evident.

het nieuwe UNIZO Startersplatform

Wil je graag meer hulp bij de opstart van je eigen zaak?

Bij UNIZO kan je terecht voor begeleiding, advies en individuele trajecten.

Check zeker ook ons UNIZO Startersplatform, waarmee je je ondernemingsplan van A tot Z kan uitwerken. 

UNIZO Startersplatform

 

Meer over: Banken, Starten, Financieel plan, Steunmaatregelen, Financiering

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!