Wat is een stille handelsvennootschap?

Definitie:

De stille handelsvennootschap is een samenwerkingsovereenkomst zonder rechtspersoonlijkheid waarbij één of meer vennoten werk levert en naar buiten treedt, terwijl één of meerdere investeerders (ook wel de ‘stille’ vennoten genoemd) op de achtergrond een belang nemen in de verrichtingen van de werkende vennoot of vennoten. De stille vennoten beperken er zich toe de vruchten van het in de vennootschap geïnvesteerde kapitaal te plukken.

Kenmerken:

  • De stille handelsvennootschap heeft een geheim karakter. Derden weten niet van het bestaan van een stille vennoot, hebben enkel contact met de werkende vennoot of vennoten.
  • De stille handelsvennootschap komt tot stand d.m.v. een overeenkomst. Er moeten dus minstens 2 partijen zijn.
  • De oprichting vereist geen notariële akte. Zij is volledig vormvrij en vereist geen enkele publicatie.
  • Ze heeft geen rechtspersoonlijkheid.
  • De werkende vennoten zijn persoonlijk en onbeperkt aansprakelijk. De stille vennoten zijn in principe maar gehouden tot hun inbreng.
  • De stille handelsvennootschap is commercieel of burgerlijk.
  • Er is een bijzondere eigendomsregeling. Het eigendomsrecht van de ingebrachte goederen wordt niet overgedragen. De goederen komen dus in handen van de vennootschap, maar de inbrenger blijft eigenaar.
  • Het bestuur van de vennootschap gebeurt door de werkende vennoot. Derden handelen slechts met de beheerder (zaakvoerder) van de vennootschap. De stille vennoot mag niet optreden in het rechtsverkeer. Doet hij dit toch, dan riskeert hij aansprakelijkheid. De stille vennoot kan wel als gevolmachtigde tegenover derden optreden op voorwaarde dat dit niet gebeurt onder een bijzondere firmanaam en dat hij zijn hoedanigheid van vennoot niet kenbaar maakt. De stille vennoot kan wel tussenkomen in het inwendig bestuur van de vennootschap.
  • De stille handelsvennootschap  is een personenvennootschap.
  • Een tijdelijke handelsvennootschap  kan niet failliet worden verklaard. De werkende vennoten kunnen wel failliet verklaard worden. Dit faillissement kan niet worden uitgebreid tot de stille vennoot.

Wil je graag meer informatie over de opstart van een eigen zaak? Kom een infosessie volgen.

Wil je graag weten of je idee haalbaar is? Klik hier voor een individueel begeleidingstraject.

Meer over: Vennootschapsvormen, Types vennootschappen, Vennootschappen

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het Unizo Kennisnet:
geef uw zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer Unizo Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor u klaar!