Wat zijn de startersvoorwaarden voor een eigen zaak?

Laatste aanpassing: 
11/09/2020

Wat zijn de voorwaarden om te starten als zelfstandige? Wat zijn de voorwaarden om te starten als ondernemer? In principe mag iedereen in België starten met een eigen zaak. De wet legt evenwel verschillende voorwaarden en beperkingen op. Voor het uitoefenen van sommige beroepen moet je bovendien bepaalde vergunningen hebben.

  • Leeftijd: Je moet minstens 18 jaar oud zijn.
     
  • Bewijs van beroepskennis: Voor beroepen in de bouwsector gelden bijkomende vereisten naar beroepsbekwaamheid.  Het gaat om de beroepen die hier opgelijst worden.
     
  • Bijkomende vergunningen of registratie voor bepaalde activiteiten: Voor verschillende beroepen gelden bijkomende verplichtingen. Afhankelijk van de activiteit en van de specifieke kenmerken van de onderneming zijn extra passende vergunningen of een registratie nodig. Voorbeelden zijn: de milieuvergunning, de vergunning voor grote verkoopruimtes, de leurkaart, de vergunning voor het fabriceren of in handel brengen van voedingswaren, de vergunning beenhouwer-spekslager, een registratie voor aannemers enz.
     
  • Beroepskaart voor vreemdelingen: Naast al de gewone verplichtingen waaraan iedere ondernemer moet voldoen, moet een niet-Belg zijn kennis bewijzen door zijn diploma gelijkwaardig laten verklaren.  Hou er rekening mee dat dat even kan duren. Bovendien moeten niet-Belgen die in België als zelfstandige aan de slag willen, een beroepskaart aanvragen.  
BELANGRIJK! Sinds 1 september 2018 moet je niet langer het bewijs van basiskennis bedrijfsbeheer kunnen aantonen om een zaak te starten. Je hoeft dus geen diploma of attest meer voor te leggen bij je inschrijving als zelfstandige. Lees er hier meer over.  

 

Welke formaliteiten moet je vervullen om te kunnen starten als zelfstandige?

Ontdek het hier!

Je startersformaliteiten online in orde brengen?

Via het online ondernemingsloket van Liantis!

Twijfel je of je aan alle startvoorwaarden voldoet?

Contacteer onze Starterslijn!

Meer over: Starten, Startersformaliteiten

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!