Wat zijn de startersvoorwaarden voor een eigen zaak?

Wat zijn de voorwaarden om te starten als zelfstandige? Wat zijn de voorwaarden om te starten als ondernemer? In principe mag iedereen in België starten met een eigen zaak. De wet legt evenwel verschillende voorwaarden en beperkingen op. Voor het uitoefenen van sommige beroepen moet je bovendien bepaalde vergunningen hebben.

 • Leeftijd: Je moet minstens 18 jaar oud zijn.Word zelfstandig. Start uw eigen zaak.
   
 • Bewijs kennis van bedrijfsbeheer: Elke KMO, natuurlijke persoon of rechtspersoon die een handels- of ambachtsactiviteit uitoefent, moet een basiskennis bedrijfsbeheer bewijzen. De enige uitzondering op deze veralgemening vormen de vrije beroepen en de beroepen die door een andere wet op dat vlak gereglementeerd zijn. Lees hier alles over de verplichte kennis bedrijfsbeheer.
   
 • Bewijs van beroepskennis: Voor een aantal gereglementeerde beroepen gelden bijkomende vereisten naar beroepsbekwaamheid.  Op dit moment zijn er 3 clusters van gereglementeerde beroepen. Daarnaast zijn er nog 6 beroepen die individueel gereglementeerd worden. Het gaat om de clusters en beroepen die hier opgelijst worden.
   
 • Bijkomende vergunningen of registratie voor bepaalde activiteiten: Voor verschillende beroepen gelden bijkomende verplichtingen. Afhankelijk van de activiteit en van de specifieke kenmerken van de onderneming zijn extra passende vergunningen of een registratie nodig. Voorbeelden zijn: de milieuvergunning, de vergunning voor grote verkoopruimtes, de leurkaart, de vergunning voor het fabriceren of in handel brengen van voedingswaren, de vergunning beenhouwer-spekslager, een registratie voor aannemers enz.
   
 • Beroepskaart voor vreemdelingen: Naast al de gewone verplichtingen waaraan iedere ondernemer moet voldoen, moet een niet-Belg zijn kennis bewijzen door zijn diploma gelijkwaardig laten verklaren.  Hou er rekening mee dat dat even kan duren. Bovendien moeten niet-Belgen die in België als zelfstandige aan de slag willen, een beroepskaart aanvragen.  

Je kan al je startersformaliteiten in orde laten brengen door het ondernemingsloket Zenito Ondernemingsloket! Indien je twijfelt of je aan deze startvoorwaarden voldoet, kan je altijd contact opnemen met de Unizo-startersadviseurs.

Lees hier welke formaliteiten je moet vervullen om te kunnen starten als zelfstandige.

Nog vragen?

Een schat aan informatie online

Raadpleeg het Unizo Kennisnet, onze
online databank
.

Alle startersinfo is vrij te consulteren, de
volledige inhoud is toegankelijk voor houders
van een Unizo-starterspas of Unizo-leden.

 

Contacteer ons voor een persoonlijk advies

 

Meer over: Starten, Startersformaliteiten

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het Unizo Kennisnet:
geef uw zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer Unizo Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor u klaar!