Wat zijn de voorwaarden om een broodjeszaak of snackbar op te starten?

VESTIGINGSVOORWAARDEN

  • Nationaliteit
  • Leeftijd: min. 18 jaar
  • Ondernemersvaardigheid: geen beroepskennis vereist

OPSTARTFORMALITEITEN

  • Openen zichtrekening: Ja
  • Voorafgaande vergunningen: Neen
  • Aanvragen Commerciële hoedanigheid: Ja
  • Aanvragen BTW hoedanigheid: Ja
  • Bijkomende vergunningen: Ja, voedingsmiddelenvergunning, andere.
  • Aansluiten bij sociaal verzekeringsfonds: Ja
  • Aansluiten bij ziekenfonds: Ja

EXTRA INFORMATIE

Voedingsmiddelenvergunning
Deze is verplicht bij het fabriceren, invoeren, uitvoeren of in de handel brengen van voedingsmiddelen (K.B. van 4 augustus 1996). Je dient deze vergunning schriftelijk aan te vragen (in twee exemplaren) bij het FAVV (Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen). Aanvraagformulieren vind je hier. Voor meer info kan je terecht bij FAVV

SABAM en billijke vergoeding
Als je muziek draait in je zaak zal je ook een bijdrage moeten voorzien voor SABAM en de billijke vergoeding. Meer info vind je op www.sabam.be en www.bvergoed.be

Hygiëne
Ook zijn er een aantal hygiëne eisen van tel. Hiervoor kan je ook terecht bij het FAVV.

Omgevingsvergunning
Nagenoeg elk bedrijf heeft een omgevingsvergunning nodig. Meer informatie vind je hier

Gemeentelijke vergunningen en reglementen
Er kunnen nog een aantal vergunningen nodig zijn en reglementen gelden op gemeentelijk niveau. Deze kunnen echter verschillen per gemeente. Wij raden je dan ook aan om contact op te nemen met de gemeente en hiernaar te informeren. Voorbeelden kunnen zijn: vergunning voor lichtreclame, sluitingsuren, ophaling afval ...

Geen beroepskennis vereist
Zelfs als je uitgebreidere maaltijden serveert, is er geen beroepskennis (meer) vereist. Voor de meeste beroepen werd de vereiste van beroepskennis immers afgeschaft met ingang van 1 januari 2018! Lees hier wat dat concreet betekent.

Andere
Als je alcoholische dranken schenkt aan de klanten zal je hiervoor over een vergunning moeten beschikken.

Meer info over de opstart van een eigen zaak?

Kom een infosessie bijwonen!

Wil je weten of jouw idee haalbaar is?

Onderzoek het samen met je UNIZO-coach!

Meer over: Starten, Beroepen-beroepsvoorwaarden, Beroepsvoorwaarden voeding

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het Unizo Kennisnet:
geef uw zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer Unizo Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor u klaar!