Wat zijn de voorwaarden om een frituur te starten?

1. Algemene vestigingsvereisten
Om een zaak te kunnen oprichten en je te vestigen als zelfstandige moet je minstens 18 jaar oud zijn. Wanneer je een frituur wil uitbaten heb je geen bewijs van beroepskennis nodig. Daarnaast moet je een aantal opstartformaliteiten vervullen, die vind je hier.

2. Specifieke vestigingsformaliteiten voor het opstarten van een frituur

Voedingsmiddelenvergunning
Wanneer je voedingsmiddelen fabriceert, invoert, uitvoert of in de handel brengt heb je een voedingsmiddelenvergunning nodig. 

SABAM en billijke vergoeding
Als je muziek draait in je zaak zal je ook een bijdrage moeten voorzien voor SABAM en de billijke vergoeding. Meer info op www.sabam.be en www.bvergoed.be.  

Hygiëne
Ook zijn er een aantal eisen op vlak van hygiëne. Meer informatie vind je op www.navefri-unafri.be

Gemeentelijke vergunningen en reglementen
Er kunnen nog een aantal vergunningen nodig en reglementen van tel zijn op gemeentelijk niveau. Deze kunnen echter verschillen per gemeente. Wij raden u dan ook aan om contact op te nemen met de gemeente en hiernaar te informeren. Voorbeelden kunnen zijn: vergunning voor lichtreclame, sluitingsuren, ophaling afval ...

Geen beroepskennis vereist
Voor het uitbaten van een frituur moet je geen beroepskennis bewijzen. Ook als je diverse bereidingen voorziet is dit niet langer vereist. De vereiste beroepskennis werd voor de meeste beroepen afgeschaft met ingang van 1 januari 2018. Lees er hier meer over

3. Contact

Beroepsfederatie: V.z.w. Navefri – Unafri a.s.b.l.
Schillekensberg, 21
3460 Bekkevoort
tel.: 0494/51 04 89
fax: 013/32 35 80
e-mail: info@navefri-unafri.be
web: www.navefri-unafri.be

Meer over: Starten, Beroepen-beroepsvoorwaarden, Beroepsvoorwaarden voeding

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het Unizo Kennisnet:
geef uw zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer Unizo Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor u klaar!