Wat zijn de voorwaarden om een pitabar te starten?

Laatste aanpassing: 
18/10/2018

VESTIGINGSVOORWAARDEN

  • Nationaliteit
  • Leeftijd: min. 18 jaar
  • Ondernemersvaardigheid: geen beroepskennis vereist 

OPSTARTFORMALITEITEN

  • Openen zichtrekening: Ja
  • Voorafgaande vergunningen: Neen
  • Aanvragen Commerciële hoedanigheid: Ja
  • Aanvragen BTW hoedanigheid: Ja
  • Bijkomende vergunningen: Ja, voedingsmiddelenvergunning, andere.
  • Aansluiten bij sociaal verzekeringsfonds: Ja
  • Aansluiten bij ziekenfonds: Ja

EXTRA INFORMATIE

Voedingsmiddelenvergunning
Deze is verplicht bij het fabriceren, invoeren, uitvoeren of in de handel brengen van voedingsmiddelen (K.B. van 4 augustus 1996). Je dient deze vergunning schriftelijk aan te vragen (in twee exemplaren) bij het Ministerie van Sociale Zaken, Volksgezondheid en Leefmilieu, Algemene Eetwareninspectie. Aanvraagformulieren zijn te verkrijgen via het tel.nr. 02/208 34 61. Meer info kan verkregen worden bij de Eetwareninspectie op tel.nr. 02/210 48 59.

SABAM en billijke vergoeding
Als je muziek draait in je zaak zal je ook een bijdrage moeten voorzien voor SABAM en de billijke vergoeding. Meer info op www.sabam.be en www.bvergoed.be

Hygiëne
Ook zijn er een aantal hygiëne eisen van tel. Zie HACCP-wetgeving op het FAVV.

Gemeentelijke vergunningen en reglementen
Er kunnen nog een aantal vergunningen nodig en reglementen van tel zijn op gemeentelijk niveau. Deze kunnen echter verschillen per gemeente. Wij raden u dan ook aan om contact op te nemen met de gemeente en hiernaar te informeren. Voorbeelden kunnen zijn: vergunning voor lichtreclame, sluitingsuren, ophaling afval ...

Geen beroepskennis restaurateur vereist
Er is wettelijk gezien geen beroepskennis (meer) vereist voor dit beroep. De vereiste beroepskennis werd voor de meeste beroepen afgeschaft met ingang van 1 januari 2018. Lees er hier meer over

Andere
Als je alcoholische dranken schenkt aan jouw klanten zal je hiervoor over een vergunning moeten beschikken.

Meer over: Starten, Beroepen-beroepsvoorwaarden, Beroepsvoorwaarden voeding

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!