Welke waarborgen kan je als startende ondernemer geven bij het aangaan van een lening?

Als startende ondernemer zal je heel wat investeringen en kosten moeten aangaan om van start te gaan met je eigen zaak. Hiervoor zal je hoogstwaarschijnlijk voor een deel beroep moeten doen op vreemde middelen. Je kan bijvoorbeeld een lening op afbetaling of een investeringskrediet aangaan bij een financiële instelling.

Deze zal echter een aantal garanties vragen vooraleer deze lening toe te staan. We zetten hier de meest courante garanties of waarborgen even op een rijtje:

 • Inschrijving voorrecht op een investering:
  Dit is een voorrecht op het roerend goed, dat je zal financieren met de lening. Als je dus een investering aangaat kan je hierop een waarborg aangaan, als het fout gaat heeft de kredietgever een voorrecht op dit goed.
  De waarde van deze waarborg hangt af van de waarde van het gefinancierde voorwerp en de verkoopbaarheid ervan. Inschrijving voorrecht is een klassieke waarborg bij bv. een wagenfinanciering.
   
 • Solidaire borgstelling:
  Hierbij stelt een derde persoon zich garant voor de terugbetaling van de schulden van de zaak. Deze derde persoon kan in principe in een vennootschap ook jezelf als zaakvoerder zijn, maar dan is het eerder aangeraden om je vermogen rechtstreeks in de zaak steken. Bij een eenmanszaak moet de borgsteller uiteraard wel een derde persoon zijn.
  Voor startende vennootschappen is de solidaire borgstelling door derden (niet zaakvoerders) een relevante mogelijkheid maar de bankier zal enkel reële waarde toekennen aan deze waarborg indien de borgsteller voldoende betrouwbaar en vermogend is.
   
 • Effectenpand/rekening in pand:
  Hierbij wordt er een waarborg in geldelijke middelen op een geblokkeerde rekening gestort. Dit is voor een bankier een waterdichte waarborg want hij beschikt dus zelf over deze geblokkeerde financiële middelen.
  De zaakvoerder zelf steekt zijn middelen echter beter in de zaak zelf, in plaats van op de geblokkeerde rekening. Dit is wel een relevante ondersteuningsmogelijkheid door familie/kennissen
   
 • Hypotheek:
  Dit soort waarborg wordt vrijwel alleen gebruikt bij het dekken van investeringen in onroerende goederen, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsgebouw. Indien je de lening niet kan terugbetalen kan de kredietgever het onroerend goed openbaar laten verkopen en heeft hij het recht om de opbrengst van de verkoop in de eerste plaats te gebruiken om de schulden van de kredietnemer aan te zuiveren.
  Pand handelszaak: De bank heeft in dit geval een voorrecht op de bestanddelen van de handelszaak. De waarde van deze waarborg verschilt van dossier tot dossier en naargelang de inhoud van de handelszaak. Maar het is alleszins een zwakkere waarborg dan hypotheek of borgstelling. Financiering op basis van deze waarborg alleen is dus niet evident.

Voor meer informatie hierover of informatie over andere mogelijkheden tot waarborg kan je steeds terecht bij je lokaal bankkantoor.

Wil je graag meer informatie over de financiering van je onderneming? Klik hier voor een individueel begeleidingstraject.

Wil je graag weten of je idee haalbaar is? Klik hier voor een individueel begeleidingstraject.

Ben je pas gestart met je eigen zaak (0 tot 5 jaar) en wil je weten of je goed bezig bent? Klik hier.

Meer over: Starten, Financieel plan, Banken, Steunmaatregelen, Financiering

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het Unizo Kennisnet:
geef uw zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer Unizo Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor u klaar!