Steun voor opleiding en consultancy : de “Brusselse KMO-portefeuille”

Dit is een gewestelijke beleidsmaterie, van toepassing in het Brussels gewest.

De regelgeving in het Vlaams Gewest vind je hier.

Extern advies en permanente opleidingsinspanningen zijn cruciaal voor de uitbouw van uw onderneming. De Brusselse overheid wil de KMO’s en zelfstandigen ondersteunen bij deze inspanningen. Daarom bestaan er twee subsidiemogelijkheden:

Steun voor opleiding van uw en/of uw medewerkers

Om de vaardigheden van uzelf of die van uw medewerkers te versterken en om de werking of het concurrentievermogen van uw bedrijf te verbeteren? U kan 40 tot 70% van de kosten vergoed krijgen. Opgelet, u moet de premie wel minstens een maand voor aanvang van de opleiding aanvragen.  De volledige informatie vind je hier.

Steun voor consultancy en extern advies

U wilt de activiteit van uw onderneming verbeteren, een nieuwe boost of een nieuw elan geven? Maak dan gebruik van de consultancypremie en krijg 40 tot 60% van de kosten vergoed! De consultancyopdracht moet betrekking hebben op één van 12 voorziene domeinen, waaronder veranderingen in de productie, een marktstudie voor de lancering van nieuwe producten, de burn-outpreventie, de overgang naar circulaire economie, …. Ze heeft ook een uitzonderlijk karakter en dient om een specifiek probleem op te lossen.

De volledige informatie vind je hier.

P.S.  In tegenstelling tot de Vlaamse regelgeving van de KMO-portefeuille moet de opleidingsverstrekker of de consultant niet erkend zijn door de Brusselse overheid. Wel moet hij/zij minstens twee jaar ervaring aantonen en voldoende expertise in het betrokken domein.