Student-ondernemers aan het woord

“Ondernemen is als in een boksring staan”

Sébastiaan Bal en Hannes Van Cauwenberghe zijn studenten en bouwen ondertussen een onderneming uit. Ze doen dat onder de veilige vleugels van The Company, de coöperatieve vennootschap van Gentrepreneur. Dit ecosysteem van Gentse onderwijsinstellingen stimuleert studenten om te ondernemen. Naast ondersteuning en financiële voordelen biedt dit systeem een groot netwerk, zodat de student-ondernemers kunnen leren van elkaar.

TEKST Elke Verdonck - FOTO Geert De Rycke

Sébastiaan: “Al sinds ik het mij kan herinneren, wil ik ondernemen. Zowel mijn grootouders als mijn ouders zijn ondernemers, dus het zal wel in de genen zitten. Ik ben websites beginnen bouwen en wil mijn kennis nu verkopen en bedrijven helpen. Na een gesprek met de mensen van Gentrepreneur Company en Ideafactory ben ik in The Company gestapt en kan ik ondernemen in een heel veilige omgeving. We kunnen gebruikmaken van het ondernemingsnummer van de coöperatieve, behouden zo onze kinderbijslag, krijgen hulp van een boekhouder en kunnen er met al onze vragen terecht. Ik kan hier fouten maken en er is altijd de expertise van anderen ter beschikking.”

Hannes: “Ik ben met mijn onderneming gestart na een uitwisseling in Sjanghai. Kinderen van 6 jaar spreken daar ongelofelijk goed Engels omdat ze in een Engelstalige kinderopvang vertoeven en ik was gefascineerd door hoe snel kinderen een vreemde taal oppikken. Zo is het idee ontstaan om in België de LongDragon School op te richten, waar kinderen op een speelse manier Mandarijn kunnen leren.”

Waarom wil je als ondernemer nu al starten?

Sébastiaan: “Als student heb je veel vrije tijd en nog niet veel verantwoordelijkheden. Je moet jezelf ook nog geen loon uitkeren. Je mag nog eens tegen een muur lopen. Wanneer je afstudeert, heb je al ervaring. Wat ik afgelopen jaar heb geleerd, dat leer je niet in 5 jaar hogere studies.”

Hannes: “The Company heeft voor ons de drempel verlaagd om dit te proberen, want met de LongDragon School brengen we eigenlijk een nieuw product op de markt. Voor ons is dit dé kans om het te wagen. Het zou moeilijker zijn om meteen na de studies hiermee te beginnen omdat er een late ‘return on investment’ is.”

Leren jullie ook van elkaar?

Sébastiaan: “Veel vrienden zijn student-ondernemers, we helpen elkaar. En zo groei je, door je goed te omringen. Mijn netwerk is enorm uitgebreid dankzij Gentrepreneur.”

Gaan jullie hiermee verder na jullie studies?

Hannes: “Je steekt zoveel van jezelf in een onderneming, ik denk dat niemand start met een onderneming om ze op te doeken. Het gevoel dat je iets kunt realiseren waarin je gelooft, dat is niet te evenaren. Het geeft het gevoel dat je bestaat. Het is een continue adrenalinekick als je business goed loopt, maar ook als je faalt. Het is als een bokscarrière waarbij je elke keer opnieuw in de ring gaat staan. Eén keer je ervan hebt geproefd, blijf je het opzoeken.”

Sébastiaan: “Ondernemen is meer dan je eigen zaak hebben. Het staat voor het hebben van een eigen visie en de autonomie hebben om die uit te werken. Het meer dan gewoon werken voor je centen.”
 

www.gentrepreneur.gent