Tips voor (twijfelende) starters in coronatijden

De grote storm is momenteel dan wel gaan liggen, de gevolgen van de corona-crisis laten zich overal voelen en dit waarschijnlijk nog een hele tijd. Misschien doet al die onzekerheid je twijfelen en ben je niet meer zo zeker van je plannen om een eigen zaak te starten. Je worstelt mogelijk met gevoelens van onzekerheid en angst. Begrijpelijk. Nochtans… ondernemen in de toekomst blijft de mooiste opportuniteit! Bovendien is het nu misschien wel hét moment om te gaan ondernemen. Of tenminste om je daarop grondig voor te bereiden.

Overweeg je een eigen onderneming op te starten? Op deze pagina geven we je enkele inspirerende voorbeelden en nuttige tips mee! Succes!

TIP 1 - Laat je inspireren door prille maar vastberaden starters!

Onderneemsters Stephanie en Karolien startten in volle coronacrisis elk hun eigen onderneming op. Beiden konden steunen op een grondige voorbereiding op hun opstart via het coachingstraject Starten (vroegere Go4Business). Daardoor voelden ze zich stevig genoeg in de schoenen staan om door te zetten. Beide dames zijn nu nog steeds dolenthousiast en vastberaden. De coronacrisis betekende meteen een stevige uitdaging maar hun zin voor creativiteit en hun wendbaarheid, maakt dat ze de crisis het hoofd kunnen bieden. En zelfs veel meer dan dat!

Stephanie Thys had haar onderneming ‘SAPPIG.’ net één week voor de lockdown opgestart. Met haar mobiele juicetruck zou ze verse en gezonde sapjes, smoothies, cocktails en snacks op plantaardige basis aan te bieden op events en festivals.

Door de coronacrisis mocht ze haar foodtrailer niet gebruiken waarop ze haar concept aanpaste en overgeschakelde naar leveringen aan huis. En dat bleek een succes!

Ook Karolien Van Bel startte bij het uitbreken van de coronacrisis haar onderneming Belfinity op. Met Belfinity wil ze andere ondernemingen ontzorgen en helpen evolueren naar een paperless office.

Ontdek welke concrete tips Karolien wil meegeven aan starters die in de huidige crisisomstandigheden een eigen onderneming willen beginnen.

Je leest hier haar volledige getuigenis.

Nathalie Moerloos liep al jaren rond met het idee te starten als ondernemer in bijberoep. Dit jaar besloot ze - bij wijze van goed voornemen - hier eindelijk werk van te maken. Ze startte in februari met haar zaak 'Kremmeke'.

"Bedoeling was om ecologische workshops te geven in het Antwerpse, en op die manier mensen op een losse manier te begeleiden in hun stappen naar een meer duurzaam leven. Zo kan je bij mij je eigen verzorgingsproduct, schoonmaakmiddel, decoratie en medicijn maken. Ik werkte de eerste maand mijn eerste workshops uit, en investeerde in heel wat materialen. Ik lanceerde promocampagnes, haalde mijn eerste inschrijvingen binnen,... en botste toen op corona.

Een stevige domper voor een beginnend ondernemer. Ik had me zo danig geconcentreerd op die workshops, en mijn startkapitaal hier volledig aan uitgegeven. Ik moest zelfstandig mijn weg vinden in de mogelijkheden als ondernemer. Uiteindelijk besloot ik een webshop op te starten, waar mensen dan doe-het-zelf-dozen kunnen bestellen en thuis zelf aan de slag kunnen met de ecologische materialen. Na maanden had ik eindelijk terug inkomsten! Recent volgde dan het fantastische nieuws dat ik binnenkort dan toch kan starten met mijn workshops, wat het oorspronkelijke idee was, en wat ik ook het liefste doe."

het nieuwe UNIZO Startersplatform

TIP 2 - Outsmart the others

Je kan deze periode aangrijpen als opportuniteit om over je idee wat dieper te gaan nadenken. Meer zelfs, het concreet uit te werken. Een eigen onderneming opstarten doe je nl. niet over één nacht ijs. Voorbereiding is essentieel zowel voor de opstart als de doorstart van een onderneming. Wees dus slim en ga nu reeds aan de slag met het uitwerken van je businessplan. Zo sta je straks met voorsprong in de startblokken!

Aan de slag met ons Startersplatform!

Begeleidingstraject Starten

TIP 3 - Laat je begeleiden!

Neem een UNIZO-coach onder de arm. Hij/zij biedt jou niet alleen een objectieve kijk op je plannen, je coach leert je ook de principes aan om zowel een inhoudelijk als financieel plan uit te werken. Coronacrisis of niet, de basis blijft altijd gelijk en kan voor eender welk idee en op eender welk moment, toegepast worden.

Dus, waarom wachten tot na de crisis? Hoe sneller we opnieuw ondernemend, creatief en ambitieus zijn, hoe sneller we uit de economische crisis geraken.

Schrijf je in voor traject Starten!