UNIZO Internationaal - Publicaties

Jouw importgids

Je hebt een interessant product gevonden dat nog niet geïntroduceerd is op de Belgische markt? Je vindt het product dat je wilt verdelen tegen een aantrekkelijke prijs in het buitenland? Of je hebt contacten met een buitenlands bedrijf dat je de juiste ondersteuning wil bieden om zijn product in België op de markt te brengen? Het kan bijzonder aantrekkelijk zijn om te gaan importeren, maar er komt ook meer bij kijken dan wanneer je in het binnenland goederen aankoopt. We zetten voor jou een aantal aandachtspunten op een rij in deze Importgids.

Downloaden kan helemaal gratis

 

Snelwijzer Europese regels bij e-commerce

Je hebt een tijdje geleden een webshop opgericht en je verkoopcijfers doen het goed. Je kan er dan als ondernemer voor kiezen om ook buiten België je producten te gaan verkopen. Je moet daarbij wel rekening houden met bepaalde producteisen en regels die moeten voldoen aan de Europese wetgeving. Deze wetten beschermen de consumenten, zodat zij op een veilige manier kunnen shoppen. In deze snelwijzer geven we meer duiding bij enkele regels waar je rekening mee moet houden wanneer je als ondernemer aan cross border e-commerce wil doen.

Downloaden kan helemaal gratis

Transport en douane, alles voor je uitgeklaard

N.a.v. onze workshopdag over 'Transport en douane, alles voor je uitgeklaard' hebben we alle nuttige info verzameld in een overzichtelijke flyer 'Tips en tricks over douane'.

Download

 

Studie De Nieuwe Zijderoute

Laat je inspireren door onze boeiende publicaties rond internationaal ondernemen! Verdiep je in export of import, bereid je voor op een internationale toekomst of ga op zoek naar meer duidelijkheid over een bepaald thema. 

De Chinese overheid investeerde de afgelopen jaren gigantisch veel in een spoorverbinding tussen China en Europa. Deze handelsroute, ook wel bekend als DE NIEUWE ZIJDEROUTE, is voor onze ondernemers interessant als een extra logistieke optie die een groene gulden middenweg betekent tussen lucht- en zeevracht. Vandaag bedraagt het traject van een treinvrachtcontainer tussen Vlaanderen en China gemiddeld 27,5 dagen van deur tot deur. Via zeevracht doet zo’n zelfde container er gemiddeld 40 dagen over van haven tot haven. Bij UNIZO denken we dat de Nieuwe Zijderoute interessant kan zijn voor ondernemers die in- of uitvoerambities hebben naar China en de omringende landen. Daarom maakten wij een studie over de Nieuwe Zijderoute die jij gratis kan downloaden.

Downloaden kan helemaal gratis!

Download

Starterstool

In tijden van globalisering is het voor de ontwikkeling van een sterk Vlaams ondernemerschap van belang dat de ondernemers van bij de start voldoende internationale focus of openheid aan de dag leggen.
Daarom hebben wij een toolbox ontwikkeld waarmee wij startende ondernemers met internationale ambities op weg willen helpen met praktische tips en informatie.

Volgende punten worden behandeld:

 • Ondernemingsplan
 • Registratie van de onderneming
 • Begeleidingen en opleidingen
 • Het buitenlands netwerk van FIT
 • Startkapitaal
 • Incubatoren en acceleratoren
 • Erasmus voor jonge ondernemers
 • Startersinitiatieven van universiteiten en hogescholen

Download

 

E-book: Snel op weg naar het juiste exportdocument

Wie exporteert naar landen buiten de Europese Unie, krijgt al snel te maken met ingewikkelde exportformaliteiten en -documenten. Ben je op zoek naar een praktisch overzicht of meer duiding bij de documenten die je nodig hebt voor jouw export? Raadpleeg dan de nieuwste versie van het handige e-book van UNIZO Internationaal en partner FedEx, met tal van voorbeelddocumenten en praktische tips om jouw exportproject tot een goed einde te brengen.

Krijg bovendien een antwoord op vragen als:

 • Een exportzending, hoe begin ik eraan?
 • Welke exportdocumenten zijn vereist?
 • Waar kan ik die exportdocumenten verkrijgen?
 • Wat kost elk exportdocument?
 • Hoe vul ik dit exportdocument vlot in?

Verlies geen tijd meer en download vandaag nog het handige e-book ‘Snel op weg naar het juiste exportdocument’. Downloaden kan helemaal gratis! 

Download