UNIZO Internationaal - Webinars

Hieronder kan je een overzicht vinden van al onze webinars en video's. We moedigen elke ondernemer aan om deze aandachtig te bekijken en eruit te halen wat interessant kan zijn voor zijn/haar onderneming. Aarzel zeker niet om ons te contacteren bij vragen (internationaal@unizo.be). Na 30 seconden vragen we je mailadres en naam, door deze in te vullen ga je akkoord met de algemene voorwaarden en heb je kennis genomen van het privacybeleid van UNIZO. (zie onderaan

Tijdens dit webinar zal je beter kennismaken met die doelstellingen en hoe je ze als ondernemer kunt implementeren bij de ontwikkeling van je bedrijf. Daarnaast is ook de Europese Unie heel actief bezig met duurzaam ondernemerschap en neemt het de laatste jaren steeds meer initiatieven om dit te versterken. Enkele voorbeelden zijn de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), EU Taxonomy, de Green Deal en Extended Producer Liability. Deze initiatieven creëren nieuwe uitdagingen voor de Europese ondernemer, maar tegelijk ook kansen. Je ontdekt ze tijdens dit webinar.

Herbekijk dit webinar.

Dit webinar zal je een antwoord geven op onderstaande vragen: hoe kan je eenvoudig en veilig je producten in China aan de man brengen via e-commerce, wat moet je zeker weten alvorens je de markt op gaat, wat moet je weten ivm de CBEC platformen en hoe bescherm je best je belangen? Wanneer is een lokale tussenpersoon een nuttig alternatief, hoe de Chinese consument zich informeert omtrent merken en product and waar e-commerce een rol speelt, hoe digitaal koopt de Chinese consument, welke rol speelt technologie en digital platforms in zijn totaliteit in het koopprocess?

Herbekijk hier dit webinar.

De West-Afrikaanse economie doet het de laatste jaren goed en blijft enorm groeien. Voor Vlaamse ondernemers zijn er nog veel investeringsmogelijkheden in de regio en daarom organiseerden wij dit webinar i.s.m. met Flanders Investment & Trade. De verschillende sprekers focussen zich op de West-Afrikaanse economie, de Ghanese markt en de Nigeriaanse markt. Ga je mee met ons de grenzen over?

Herbekijk dit webinar.

N.a.v. onze kick-off US, hadden we een exclusieve getuigenis van Dhr. Vincent Van Duysen, wereldwijd gerenommeerd interieurarchitect die tal van beroemdheden tot zijn klanten mag rekenen.

Herbekijk dit interview hier en laat je inspireren.

Sinds 1 februari 2019 is het economisch partnerschapsakkoord met Japan getreden. Sinds 2021 is Japan binnengeslopen in de top tien van de grootste afzetmarkten van de Vlaamse export. Dat is voor een deel te danken aan de sterke stijging van de farmaceutische industrie, maar ook andere sectoren zoals o.a. de kunststoffen, voeding- en dranken, papier en karton maken grote sprongen ten opzichte van 2020.

Er liggen dus heel wat mogelijkheden voor verschillende sectoren in Japan. Dit is deels te danken aan het partnerschapsakkoord. Daardoor worden immers heel wat invoerheffingen en andere handelsbelemmeringen geëlimineerd. In dit webinar willen we het partnerschapsakkoord op een heel eenvoudige manier toelichten en opportuniteiten in Japan aanraken.

Heb je interesse in Japan, bekijk dan zeker dit webinar.
 

De ondersteuning van Dyzo voor internationale ondernemers in moeilijkheden

De laatste vier jaar waren erg moeilijk voor veel ondernemers
Eerst waren er de perikelen rond Brexit, daarna was er de COVID-pandemie en nu zitten we met de Oekraïense crisis. Deze geopolitieke aardverschuivingen leidden tot enorme stijgingen in de grondstof-, energie- en transportprijzen.

Heb jij ook moeilijkheden ondervonden bij jouw internationale activiteiten en was 2021 voor jou geen succes? Bekijk dan ons webinar over 'De ondersteuning van Dyzo voor internationale ondernemers in moeilijkheden'.

Marktopportuniteiten (import-export) in Congo voor Vlaamse kmo's.

Heel lang keken onze ondernemers oostwaarts voor export en import en dan vooral naar India en China. De verstoring van de Aziatische aanvoerlijnen door COVID dwong ons dit wereldbeeld bij te stellen. Sinds de 6de EU-Africa Summit in oktober 2020 staat Afrika weer bovenaan de Europese agenda. De tijd is dus rijp om eens een blik te werpen op de Democratische Republiek Congo (DRC).

Herbekijk dit webinar van 25 februari en krijg nuttige tips over hoe men met geduld, het nodige inzicht en een goede begeleiding heel veel kan bereiken op deze uitdagende markt.

"Online marktplaatsen zoals Amazon en Bol.com hebben hebben een enorm online marktaandeel"

In deze videoles geeft Prof. Dr. Els Breugelmans (KU Leuven) haar visie op online marktplaatsen en bekijkt ze of ze de vriend of vijand zijn van zelfstandige ondernemers.
Deze videoles geeft antwoord op de volgende vragen:

  • Wat zijn online marktplaatsen precies? En welke types online marktplaatsen bestaan er?
  • Waarom wel aanwezig zijn als KMO op online marktplaatsen?
  • En wat zijn de drempels en aandachtspunten om te verkopen via online marktplaatsen?

Aankoop en sourcing opportuniteiten in Portugal voor Vlaamse kmo's

COVID heeft de kwetsbaarheid van onze aanvoerlijnen uit Azië aangetoond. Onze ondernemers moeten op zoek naar aankoop- en sourcing bestemmingen die dichter bij huis liggen. Het loont dan zeker de moeite om eens naar Portugal te kijken. Wie aankoopt of aan sourcing doet op die strook van het Iberisch schiereiland, geniet niet alleen van lagere productiekosten maar ook van een goederenvervoer dat beter is qua tijd, afstand en kosten. Portugal is de laatste jaren uitgegroeid tot een economisch wonder, dat focust op innovatie en aantrekken van internationale handel.

Herbeijk dit webinar van 23 februari over de opportuniteiten voor kmo’s die willen aankopen en sourcen in Portugal

De Chinese zakencultuur: training voor Vlaamse ondernemers met blik op China

Maak kennis met de Chinese zakencultuur en achterliggende filosofie gecombineerd met een praktische training door Wim Polet (Chinability); een CleantechRouteChina - webinar gemodereerd door Koen De Ridder, adviseur Internationaal Ondernemen, UNIZO. Een organisatie van Flanders Investment & Trade.

 

We.trade: zekerheid en liquiditeit voor jouw internatioale handelstransacties

We.trade is een handelsplatform op basis van blockchain-technologie dat de partijen in een handelstransactie - namelijk de koper, de verkoper, hun banken en de transporteur – naadloos met elkaar verbindt.

Veel bedrijven zijn voor hun groei afhankelijk van import en export. Daarbij kan er een betalingsrisico ontstaan of een impact op jouw werkkapitaal omwille van de toegepaste betalingstermijn. Dankzij we.trade heb je nu snel, veilig en digitaal toegang tot oplossingen en kan je in vertrouwen handel drijven in België en daarbuiten. Product Manager Working Capital we.trade Vincent Siau vertelt er ons alles over tijdens dit gratis webinar.

Marokko, sourcing en aankoop als opportuniteit - deel 1

Om onze internationale ondernemers te informeren over aankoop en outsourcing in Marokko, laat UNIZO Internationaal niemand minder dan een topdiplomaat aan het woord. In deze video spreekt Dr. Mohammed Ameur, een voormalig toppoliticus, die van 2007 tot 2012 onder premier Abbas El Fassi Marokkaans Minister was voor de Overzeese Marokkaanse Gemeenschap. Sinds 2016 is Dr. Ameur Marokkaans ambassadeur voor België.

 

Marokko, sourcing en aankoop als opportuniteit - deel 2

Wanneer we spreken over de opportuniteiten voor aankoop en outsourcing in Marokko, dan is er niets beter dan een ervaringsgetuigenis van een Vlaamse ondernemer die het al doet. In deze video komt Ahmed Hilami aan het woord. Ahmed is oprichter en CEO van Flyer, de grootste Belgische online-drukkerij. Ontdek zijn boeiend verhaal in dit interview!

In het spoor van de Nieuwe Zijderoute

Tot voor kort werden goederen van en naar China hoofdzakelijk via lucht- of zeevracht getransporteerd. Transport over zee mag dan misschien goedkoper zijn, het duurt aanzienlijk langer dan via de lucht. Dat laatste is dan wel weer snel, maar ook zeer duur. De Chinese overheid investeerde daarom de afgelopen jaren in een spoorverbinding tussen China en Europa, die we kennen als DE NIEUWE ZIJDEROUTE. Doe jij als importeur of exporteur reeds zaken met China? Of wil je hier graag meer over weten?

De vernieuwde Incoterms 2020

De afkorting Incoterms staat voor “International Commercial Terms”. In de Incoterms zijn de rechten en plichten vastgelegd voor de koper en verkoper bij het internationaal transport van goederen.

Op 1 januari 2020 werden belangrijke wijzigingen aangebracht aan de Incoterms. Net omdat de nieuwe Incoterms van groot belang zijn voor onze internationale ondernemers hadden wij in onze studio een expert te gast die over dit onderwerp een uitgebreide toelichting gaf.

Exporteren naar China – de nieuwe Zijderoute

De Chinese overheid investeerde de afgelopen jaren in een spoorverbinding tussen China en Europa, die we kennen als DE NIEUWE ZIJDEROUTE.

Deze nieuwe handelsroute is een extra optie en tegelijk een gulden middenweg tussen lucht- en zeevracht. Benieuwd of het treintransport ook een interessante optie is voor jouw onderneming?

Privacy

Wanneer u uw mailadres en naam invult, gaat u er mee akkoord dat UNIZO deze gegevens overmaakt aan het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen, die deze begeleiding financieel ondersteunt, in het kader van rapportering aan deze aanbestedende overheid. Vanuit het gerechtvaardigd belang om te ondernemen gebruiken wij deze gegevens ook om u relevante informatie te bezorgen over het aanbod van UNIZO. Deze verwerkingen gebeuren onder de uitsluitende verantwoordelijkheid van UNIZO. U kan ten allen tijde bezwaar maken tegen deze laatste verwerking, via eenvoudig verzoek op onze uitschrijfpagina of via privacy@unizo.be. Alle details over deze verwerkingen en uw rechten vindt u in ons Privacybeleid.
Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Uitschrijfpagina