UNIZO aanvaardt de maatregelen die de regering heeft aangekondigd om de uitbraak van het coronavirus in te dijken. "Al gaat dit een ravage aanrichten bij tal van ondernemers en sectoren", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "We beseffen dat er drastische maatregelen nodig zijn om deze crisis te bedwingen, maar we vragen tegelijk aan de overheid om de getroffen ondernemers even drastisch te ondersteunen, zodat ze deze moeilijke periode doorkomen en dit ook overleven."

Zo pleit UNIZO in de eerste plaats voor financiële steun en een rampenfonds voor de horeca, de toeristische sector, de kleinhandel en de evenementensector. "Zoniet riskeren we een faillissementsgolf", waarschuwt UNIZO-topman Danny Van Assche. "Het inkomensverlies van de werknemers en van de ondernemer als zelfstandige wordt met de huidige steunmaatregelen wel beperkt opgevangen, maar ondertussen lopen de kosten, de huurlasten en de afbetalingen gewoon door. Dat moet worden opgevangen." De Vlaamse regering moet volgens UNIZO een crisiswaarborg voorzien voor bedrijven die nu schulden opbouwen en niet meer in staat zijn om die terug te betalen.

"Ook moeten bedrijven met een groot aantal zieke werknemers sneller kunnen terugvallen op het RIZIV. Het zelf moeten uitbetalen van een volle maand gewaarborgd loon voor teveel zieke medewerkers tegelijk, in deze sowieso al moeilijke omstandigheden, is voor onze bedrijven financieel onhaalbaar."

Verder vraagt UNIZO dat bedrijven zo soepel mogelijk gebruik kunnen maken van het stelsel van tijdelijke werkloosheid op basis van overmacht. Op basis van de huidige steunmaatregelen moet nog teveel via economische werkloosheid gebeuren, met logge procedures en zwaardere financiële lasten voor de werkgevers.

UNIZO vraagt tot slot heel snel meer verduidelijking bij een aantal maatregelen. Zoals een heldere afbakening van wat wordt verstaan onder 'horeca' in het kader van deze maatregelen. Vallen broodjeszaken en frituren ook onder de sluitingsplicht? Mogen restaurants nog wel afhaalmaaltijden bereiden en verkopen (zoals in Italië...)? Ook is niet volledig duidelijk wie precies gebruik mag maken van de kinderopvang in scholen. "Om deze crisis zo goed en zo snel mogelijk door te komen, is het van essentieel belang dat onze bedrijven, nadat het virus is geweken, zo snel mogelijk een doorstart kunnen maken", benadrukt Danny Van Assche van UNIZO. "We rekenen op de nodige antwoorden in de loop van morgen, voor de effectieve inwerkingtreding."

Info: Ondernemers met vragen naar aanleiding van de Corona-crisis vinden heel wat informatie op de UNIZO-infopagina www.unizo.be/corona. Ze kunnen ook de klok rond terecht bij de UNIZO Ondernemerslijn, op het nummer 02 21 22 678, via mail ondernemerslijn@unizo.be en via chat (enkel tijdens kantooruren) op www.unizo.be.

Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be