Bij de UNIZO-Coronalijn lopen sinds dit weekend alsmaar meer vragen binnen van ondernemers die slechts onder de gedeeldelijke sluitingsplicht vallen (openingsverbod tijdens het weekend), maar nu hun zaak volledig zouden willen sluiten. "Het gaat daarbij voornamelijk om beoefenaars van beroepen met nauw fysiek contact", legt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, uit. "Uitbaters van schoonheidssalons, tandartsen... maar ook heel wat kappers, kinesitherapeuten... Zij kunnen de veiligheidsperimeter van anderhalve meter niet waarborgen, niet voor zichzelf en hun medewerkers en niet voor hun klanten of patiënten en verkiezen daarom om hun activiteiten tijdelijk stop te zetten. Met name de bij ons aangesloten beroepsfederatie  van schoonheidsspecialisten is intussen formeel vragende partij voor een volledige sluiting als sector. UNIZO vraagt dat deze ondernemers daarbij op dezelfde tegemoetkomingen beroep zouden kunnen doen als wie vandaag al verplicht moet volledig moet sluiten. We denken daarbij in de eerste plaats aan de eenmalige Vlaamse sluitingspremie van 4.000 euro."

"Er moeten ook tegemoetkomingen komen voor sectoren die niet onder de sluitingsverplichting vallen om gezondheidsredenen, maar wiens business is ingestort door de coronamaatregelen: de eventsector, de reissector, de autocarbedrijven, de logistieke en expeditiebedrijven, heel wat productiebedrijven...", voegt UNIZO-topman Danny Van Assche daar meteen aan toe."

"Bij de federale regering dringen we er op aan dat ze heel snel werk maakt van bijkomende tegemoetkomingen, zoals financiële ondersteuning in de vorm van vrijstelling van fiscale en parafiscale bijdragen", gaat Danny Van Assche van UNIZO verder. "Ook eisen we voor deze uitzonderlijke periode de veralgemeende invoering van tijdelijke werkloosheid door overmacht. Daarnaast moet het gewaarborgd loon van grote groepen werknemers die zich ziek melden sneller dan pas na een maand ten laste worden genomen door het RIZIV. Voor onze getroffen bedrijven, die het zo al moeilijk genoeg hebben, is dat anders onbetaalbaar."

"Tien jaar geleden heeft de overheid kosten nog moeite gespaard om de banken te redden. De overheid moet nu evenveel inspanningen leveren om onze kmo's te redden. En dat mag wat kosten", besluit Danny Van Assche.

Info: Ondernemers met vragen naar aanleiding van de Corona-crisis vinden heel wat informatie op de UNIZO-infopagina www.unizo.be/corona. Ze kunnen ook de klok rond terecht bij de UNIZO Ondernemerslijn, op het nummer 02 21 22 678, via mail ondernemerslijn@unizo.be en via chat (enkel tijdens kantooruren) op www.unizo.be.

Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be