"Goed dat er nu werk wordt gemaakt van een compensatiepremie voor al die ondernemers en vrije beroepers die niet onder de sluitingsplicht vielen - en dus geen sluitingspremie kregen - maar wel hun omzet zagen kelderen omdat opdrachten en klanten wegbleven, omdat de aanvoer van materialen stokte, omdat ze niet veilig meer konden werken...", reageert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO op de zopas voorgestelde extra maatregelen van de Vlaamse regering. "Eventbureaus, freelancers in diverse sectoren, kinesitherapeuten en andere zelfstandig zorgverstrekkers, kleine voedingsspeciaalzaken zoals pralinewinkels, schilders... Veel van deze ondernemers hebben het financieel erg moeilijk en het is daarom belangrijk dat ook zij nu, mede op aandringen van UNIZO, een premie kunnen krijgen." De mate waarin deze premie van € 3.000 soelaas biedt zal afhangen van hoe lang deze crisis nog duurt en van nog te verwachten andere maatregelen.

"De premie zal in elk geval al niet volstaan voor de allerzwaarst getroffen sectoren, zoals bijvoorbeeld de autocar- en de toeristische sector", waarschuwt Danny Van Assche. "Daarom moet de eerder aangekondigde schaderegeling om dit soort sectoren overeind te houden er nu heel snel komen."

UNIZO verwelkomt intussen de mogelijkheid om achtergestelde leningen over 3 jaar aan te gaan, als welgekomen aanvulling op de overbruggingskredieten die federaal werden aangekondigd maar waarvan de modaliteiten nog niet bekend zijn.

Info: Ondernemers met vragen naar aanleiding van de coronacrisis vinden heel wat informatie op de UNIZO-infopagina www.unizo.be/corona. Ze kunnen ook de klok rond terecht bij de UNIZO Coronalijn, op het nummer 02 21 22 678, via mail ondernemerslijn@unizo.be en via chat (enkel tijdens kantooruren) op www.unizo.be.

Bekijk ook het UNIZO Coronajournaal op www.unizo.be/unizojournaal.
 
Meer weten:
Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be