Handelszaken die door de coronamaatregelen hun deuren hebben gesloten, kunnen rekenen op een solidariteitsbijdrage van auteurs, componisten en uitgevers. Sabam en Unizo en UCM, de federaties van zelfstandige ondernemers, zijn overeengekomen om één maand auteursrechten in mindering te brengen van de unisono factuur.

Zowel de handelszaken die door de overheidsmaatregelen verplicht gesloten zijn, als de winkels die zelf besloten hun zaak te sluiten, zoals bijvoorbeeld chocolatiers, kunnen de bijdrage aanvragen. In totaal gaat het om meer dan 60.000 handelszaken. Deze bijdrage wordt gefinancierd met rechten afkomstig van auteurs, componisten en uitgevers.

Is een handelszaak gesloten als gevolg van de maatregelen van de overheid? Dan kan ze deze solidariteitsbijdrage vanaf 4 mei eenvoudig en snel aanvragen via de website van Unisono. De bijdrage wordt in mindering gebracht van de jaarlijkse factuur of terugbetaald via een creditnota.

Carine Libert, CEO van Sabam: “We mogen onze ogen niet sluiten voor de enorme economische impact die de maatregelen van de overheid hebben op de culturele sector en in het bijzonder op het inkomen van onze auteurs, componisten en uitgevers. Na de verplichte sluiting van horecazaken en een deel van de handelszaken en het verbieden van evenementen heeft de overheid nu ook het festivalseizoen afgelast. Hierdoor verliezen zij een groot deel van hun inkomsten. Via het noodfonds van de overheid zal een deel van de auteursrechten betaald kunnen worden. Maar er zullen ook relancemaatregelen moeten genomen worden om de culturele sector en onze auteurs te ondersteunen.”

Danny Van Assche, Gedelegeerd bestuurder UNIZO: “Nadat Unisono eerder al betaaluitstel gaf voor openstaande facturen, zijn we blij dat we nu dit akkoord kunnen sluiten met Sabam. Iedere euro telt op dit moment voor onze ondernemers.”

Arnaud Deplae, secretaris-generaal UCM: “Wij zijn dan ook tevreden dat de auteurs, componisten en uitgevers van Sabam deze solidaire tegemoetkoming voor getroffen sectoren voorzien. Horeca, retail én cultuur zijn sectoren in nood die nu alle steun kunnen gebruiken. We blijven onderhandelen met andere stakeholders om oplossingen te zoeken voor onze ondernemers.”

Info: Ondernemers met vragen naar aanleiding van de coronacrisis vinden heel wat informatie op de UNIZO-infopagina www.unizo.be/corona. Ze kunnen ook de klok rond terecht bij de UNIZO Coronalijn, op het nummer 02 21 22 678, via mail ondernemerslijn@unizo.be en via chat (enkel tijdens kantooruren) op www.unizo.be.

Bekijk ook het UNIZO Coronajournaal op www.unizo.be/unizojournaal.
 
Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be