Er zijn almaar meer mensen die kiezen om als freelancer aan de kost te komen. Freelancers bestaan in allerlei soorten en gedaanten. In deze rubriek leren we ze kennen in al hun bonte verscheidenheid. Van A tot Z.  We zijn aanbeland aan de C van choreograaf, en wel met niemand minder dan Alexander Vantournhout!

Wij maken voorstellingen met dans, circus en beweging. Dat doe ik allemaal als freelance choreograaf, samen met mijn compagnon en manager Esther Maas, met wie ik Theatercompagnie Not Standing leidt. Mezelf heruitvinden en herbevestigen is voortdurend aan de gang en maakt mijn job heel afwisselend. Het is blijven nadenken hoe we binnen drie à vijf jaar willen werken en welke kant we uitwillen met Not Standing… Het lastige aan het onzekere freelancerbestaan is wel dat ik mijn eigen persoon constant in vraag stel, en dat heeft een invloed op mijn privésfeer, relaties, ego…   

Het is een onzeker en onregelmatig bestaan, maar dat went. Toen ik 17 jaar werd, kon ik kiezen. Naar de universiteit gaan en daarnaast semiprofessioneel voetballer zijn, of kunstenaar worden. Intuïtief maakte ik die keuze voor de choreografie en die heb ik tot op de dag van vandaag nog niet betwijfeld. Misschien enkel deze zomer, toen de voetbalspelers met 22 op het veld konden staan, en wij maar met z’n vijven op scène mochten, of met maximum 7 à 10 mensen in de studio konden repeteren. 

Dagen van 10 tot 12 uur in de studio zijn geen uitzondering. Wij werken van deadline naar deadline, met drukke en kalme periodes. Het fijnste is, als ik een mindere dag heb, dan kan ik – als de periode het toelaat – gewoon wat minder werken. Wat ook handig is, is dat ik in mijn beroep niet veel nodig heb. Mijn meest onmisbare werkinstrument is – je raadt het nooit - mijn lichaam. Dat is wel een uiterst complex instrument, eentje dat je goed moet verzorgen. Want als je niet goed in je lichaam zit, dan wil het hoofd ook niet mee. En omgekeerd. 

De teller van geannuleerde shows bekijk ik niet meer, want die zal oplopen tot over de 150. Wij kunnen weinig rekenen op subsidies, ons businessmodel is gericht op inkomsten uit tournees. Met de winsten worden de volgende creaties gefinancierd. We waren exponentieel aan het groeien, en op dat elan hebben we een beetje kunnen surfen, maar niet genoeg, althans niet in buitenland en intercontinentaal. Persoonlijk vind ik de lockdown helemaal oké. Mijn privéleven, lichaam en geest vertoeven in goede staat. Misschien denken we ooit dat de coronaperiode net iets te vlug voorbij was, als we weer moe zijn van onszelf achterna te hollen. Want hier bij mij draait het bijna alweer op volle toeren…   

"Met ons wordt weinig rekening gehouden."

 

Al schort er wel wat aan al die coronaregels. Vooral voor artiesten, horeca… Met ons wordt weinig rekening gehouden. Ik zou liever zien dat op een heel gereglementeerde en heel restrictieve manier horeca, cultuur, cinema’s open waren. Desnoods voor een klein publiek, en met strikte protocollen en de regels. Controle is dan extra belangrijk…  Ons sociaal, cultureel en voor mij ook professioneel leven – dat ons mentaal gezond houdt – wordt zó hard gelimiteerd. De overheid neemt daar te weinig haar verantwoordelijkheid. 

Wat de overheid nog kan doen voor freelancers? Het is behoorlijk complex om een goed systeem voor freelancers te bedenken, maar ik hoop dat de administratieve lasten ooit verminderen. Hoe meer ik werkte in al die verschillende landen en contexten, hoe vaker mijn artiestenstatuut blokkeerde qua uitkering, omdat dit of dat documentje ontbrak. Daar kan ...

Benieuwd wat volgt? 

Ben je benieuwd naar wat Alexander nog meer te vertellen heeft? Bijvoorbeeld welke opdracht hem voor altijd zal bijblijven? Of heb je eerder interesse voor enkele straffe vrouwelijke onderemers die zich wagen in een mannenwereld? Hoe is het gesteld met de diversiteit op jouw werkvloer? Hoe haal je een uitgewoond huis leeg? Opruimingen Omer vertelt het ons! Onze redactie ging ook deze maand weer voor jou op pad! Het resultaat? Dat lees je - waar anders!? - in ZO Magazine.

Doorblader ons ZO Magazine

Ook freelancer? 

Ben je zelf freelancer? En ben je op zoek naar advies, leuke netwerkevents, een community? Dat treft! Want UNIZO heeft een eigen freelancerwerking om jou bij te staan bij al jouw vragen en uitdagingen: Love to be free is sinds 2014 het versterkend netwerk voor freelancers. In deze UNIZO doelgroepwerking delen we info, advies en ervaringen en inspireren we (elkaar) om beter te ondernemen.

Check Love to be free