"De vakbonden vergissen zich van wet!" Dat zegt Danny Van Assch, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, naar aanleiding van de ABVV-vakbondsactie tegen de wet van 1998, die de competitiviteit van onze ondernemingen ten opzicht van onze buurlanden moet vrijwaren. "Niet deze loonnormwet, maar onze fiscale wetgeving is hier de olifant in de kamer, die we tijdens ons UNIZO-Startevent van afgelopen dinsdag nog heel expliciet aanvochten. In ons land houdt een werknemer met een gemiddeld loon amper 49% over van wat een werkgever betaalt. Dáár ligt het probleem, dat niet alleen een bron van frustratie is voor de medewerkers, maar net zo goed voor onze ondernemers. Onze hoge personenbelastingen maken het  quasi onmogelijk om op een betaalbare manier een betekenisvolle loonsopslag te geven. De werkgever betaalt zich blauw, terwijl de werknemer er nauwelijks iets van overhoudt. Als de vakbonden tegen de te hoge personenbelastingen strijden, dan doen we als werkgevers mee!"

Dit voorjaar nog legde UNIZO nog eens heel expliciet de vinger op de wonde, in haar rapport 'Loon naar werken'. Daarin stelde UNIZO in het bijzonder de belastingschijven in de personenbelasting aan de kaak, waardoor Belgische werknemers al vanaf een inkomen van 41.000 euro aan het toptarief belast worden. "In andere landen ligt die inkomensdrempel een stuk hoger. Wij bepleiten dat het toptarief pas vanaf een inkomen van 100.000 euro van toepassing mag zijn. Als het ABVV dáár mee zou voor strijden, gaan we veel verder komen dan met een betoging die net nodig is om onze bedrijven concurrentieel en sterk te houden, waardoor ze arbeidsplaatsen kunnen vrijwaren en extra creëren."

Het argument dat onze werknemers 10% productiever zijn dan die in de buurlanden om het openbreken van de loonnormwet te rechtvaardigen, gaat volgens UNIZO overigens niet op. "Onze werknemers mogen niet meer kosten omdat ze productiever zijn, ze moeten productiever zijn omdat ze meer kosten", benadrukt Danny Van Assche van UNIZO. "En door onze werknemers nóg duurder te maken, voeren de vakbonden die productiviteitsdruk nog extra op, waardoor mensen overwerkt geraken en burn-outs riskeren."

Danny Van Assche merkt tot slot nog op dat het onlangs in Duitsland bereikte sociaal akkoord - zonder loonnormwet - is geland op 3% loonsverhoging, all in - wat 0,2% lager is dan de 3,2% bij ons (2,8% automatische indexering + 0,4% loonmarge).

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be