UNIZO regeert positief op de plannen van de Vlaamse Regering om Oekraïense oorlogsvluchtelingen op te vangen en efficiënt te begeleiden naar een werkplek. Ook de steunmaatregelen die worden voorzien zijn bijzonder nuttig en nodig voor de ondernemingen die getroffen worden door de oorlog. “We rekenen op een snelle en efficiënte uitrol van de plannen om oorlogsvluchtelingen te begeleiden naar de arbeidsmarkt, en roepen onze leden op om hun vacatures te delen via de vacaturedatabank van de VDAB”, zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. 

Naast voldoende en kwaliteitsvolle opvang maakt de Vlaamse regering nu ook werk van een goede begeleiding en omkadering voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen die hier aan de slag willen gaan. Zo komt er een portaalsite om vacatures met de juiste profielen te matchen en wordt een ondersteuningsaanbod voorzien. UNIZO riep eerder al op dat er na er na #plekvrij ook een campagne #werkplekvrij moet komen.

Danny Van Assche: “Uit een recente bevraging blijkt dat twee kmo’s op drie die vacatures hebben bereid zijn om Oekraïense vluchtelingen tijdelijk werk aan te bieden. Daarvoor moeten de juiste vacatures op de juiste plaats terecht komen. We zijn zeer tevreden dat de VDAB deze week nog een onthaalpagina lanceert waar onze kmo-werkgevers hun openstaande vacatures kunnen aanmelden en waar Oekraïners passende vacatures kunnen vinden. UNIZO zal via een eigen campagne #werkplekvrij haar leden oproepen om mogelijke vacatures te melden via de portaalsite van de VDAB. We rekenen erop dat er voldoende middelen en mankracht worden vrijgemaakt om de toestroom aan vacatures en profielen snel en efficiënt te matchen.” 

Broodnodige steun 

De oorlog in Oekraïne treft ook onze Vlaamse kmo’s. Uit cijfers van UNIZO blijkt dat 62% van de ondernemers lijdt onder de sterke stijging van de grondstoffen.  Daarbij komen de stijgende energieprijzen en hoge loonkosten. De Vlaamse regering maakt de huidige overbruggingslening, die werd uitgewerkt omwille van de coronacrisis, toegankelijk voor ondernemingen die hinder ondervinden door de oorlog en daardoor op korte termijn in financieringsproblemen dreigen te komen.

“Die steun is broodnodig en zeker nuttig, maar zal ontoereikend zijn”, zegt Danny van Assche. “De impact van de som van alle kosten haalt de rentabiliteit onderuit. We kijken ook naar de federale regering om het systeem van tijdelijke werkloosheid te verlengen en in te grijpen in de energiefactuur.” 

Minister Crevits bevestigde dat een Europees tijdelijk staatssteunkader ook geactiveerd kan worden om bedrijven die door de oorlog in problemen komen met leningen en waarborgen bij te staan.  Ook voor de stijgende energiekosten wordt ondersteuning voorzien. Hiervoor is het wachten op de toelating van Europa, er loopt momenteel een consultatie bij de lidstaten.