Het heeft lang geduurd, en er is veel over gezegd. Maar wat er uit komt is vrij beperkt. Zowel de federale als de Vlaamse regering hebben een pakket aan maatregelen voorgesteld om de energiekosten te drukken. Maar voorlopig zijn die vooral gericht op gezinnen. Wat betekent dit voor u?

Deze regelgeving is geregionaliseerd. Onderstaande tekst is van toepassing op ondernemingen en ondernemers die in het Vlaamse Gewest gevestigd zijn. De regeling voor ondernemingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vind je hier.

De Vlaamse en federale regering namen heel concreet de volgende maatregelen voor gezinnen: 

  • VerwarmingTot eind september wordt de btw op gas verlaagd naar 6%. De verlaging van de BTW op elektriciteit, die al sinds begin deze maand naar 6% was gebracht, wordt ook verleng tot eind september. Ook de uitbreiding van het sociaal tarief zal tot dan gelden.
  • Gezinnen die zich verwarmen met stookolie, propaan of butaan krijgen een eenmalige korting op de factuur van 200 euro.
  • De accijnzen op benzine en diesel worden zo snel mogelijk en ¬tijdelijk (tot eind september) verlaagd met 17,5 cent per liter. Wanneer de prijzen opnieuw ¬onder 1,7 euro per liter zakken, gaan de accijnzen weer omhoog.
  • De Vlaamse renovatiepremie wordt in 2022 en 2023 opgetrokken tot 35% voor de middeninkomens en 50% voor de lage inkomens.
  • De Vlaams premies voor duurzame warmtebronnen stijgt ook: voor een hybride warmtepomp stijgt de premie van 1500 naar 2000 euro, voor een lucht-waterwarmtepomp gaat de premie van 2.250 naar 3.000 euro (en tot 3.600 euro voor de laagste inkomens).

En wat zit er voor jou als ondernemer in?

  • TankenAls werkgever zal je natuurlijk de impact van de accijnsverlaging op benzine en diesel voelen. Zowel voor je eigen wagen, als voor de tankkaarten van jouw werknemers .
  • Daarnaast besliste de federale regering om het systeem van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht op vraag van UNIZO te verlengen tot eind juni, omwille van de oorlog in Oekraïne.
  • De federale overheid zal mogelijk later nog specifieke maatregelen nemen voor bedrijven. Ze heeft nu eerst aan de Nationale Bank gevraag om de gevolgen van de stijgende energie – en grondstofprijzen verder te onderzoeken.

Wat zegt UNIZO?

Voor UNIZO zijn de genomen maatregelen ruim onvoldoende. Het is onbegrijpelijk dat maatregelen, specifiek ter ondersteuning van bedrijven, tot nu toe zijn uitgebleven.
Lees hier het UNIZO-persbericht met onze reactie...

Exclusief voordeel voor UNIZO-leden
Profiteer nu meer dan ooit van € 0,16 per liter korting op uw tankbeurten met de MAES-UNIZO-tankkaart!

Met de MAES-UNIZO tankkaart kunnen UNIZO leden in 1700 tankstations terecht in de Benelux. Aan het gebruik van de tankkaart zijn geen kosten verbonden, ook niet bij verlies.
Vraag hier jouw MAES-UNIZO-tankkaart(en) aan!

Nog geen UNIZO-lid? Sluit je nu aan bij UNIZO en verdien je lidgeld in no time terug met de MAES-UNIZO-tankkaart! Je geniet meteen ook van heel wat andere UNIZO-ledenvoordelen.
Ja, ik word nu UNIZO-lid...

 

Ontdek hier de subsidiemogelijkheden voor uw energietransitie

Los van de maatregelen die de regering op korte termijn neemt om de energiefactuur te drukken, toont de huidige energiecrisis duidelijk aan dat een energietransitie nodig is. Ook jouw bedrijf kan daarop inspelen, en je kan daarbij ook gebruik maken van enkele subsidies:

Premie asbestverwijdering in combinatie met zonnepanelen 2022

Wie investeert in het verwijderen van asbest in combinatie met het leggen van zonnepanelen op het dak van een niet-verwarmd niet-residentieel gebouw, kan hiervoor een premie krijgen. De Vlaamse regering biedt tijdelijk een premie om asbestdaken te saneren en om te vormen tot zonnedaken door nieuwe zonnepanelen te plaatsen. Het moet gaan om niet verwarmde niet-residentiële gebouwen, bijvoorbeeld loodsen, schuren, garages of bijgebouwen. De nieuwe zonnepanelen moeten minstens 10% van het totale gesaneerde dak bedekken. Mits voldaan aan alle gestelde voorwaarden, kan men een premie ontvangen voor asbestdakverwijdering van 12 euro/m2  (tot max. 50% van de factuur voor asbestverwijdering en -afvoer). Premie-aanvragen kunnen ingediend worden bij Fluvius tot 31 maart 2023. Er moet een offerte voor de asbestverwijdering en asbestafvoer ondertekend zijn en een voorschotfactuur betaald zijn tussen 1/1/2022 en 31/12/2022. De zonnepanelen moeten uiterlijk op 31 december 2024 geplaatst zijn. Meer info en alle voorwaarden waaraan moet voldaan worden via: www.energiesparen.be/premie-asbestverwijdering-in-combinatie-met-zonnepanelen-2022

Praktische tips voor een doordachte energietransitie in uw bedrijf

  • wil je wel energiezuinig renoveren, maar weet je niet goed op welke manier? Dan kan je je ook laten begeleiden via de KMO-portefeuille. Je kan ook premies krijgen als je een energiestudie laat uitvoeren die uitmonden in het gebruik van nieuwe technologieën.
  • Voor het inschatten van kosten, opbrengsten én terugverdientijd (in jaren) van investeringen in zonnepanelen of zonneboiler op het dak bestaat een handige en praktisch tool die je kan vinden op “Zonnekaart Vlaanderen”.
  • Heb je in het verleden al investeringen gedaan in voor investeringen in zonnepanelen, warmtepompen, … dan kan je als gevolg van de afschaffing van de terugdraaiende teller in bepaalde gevallen ook retroactief bepaalde premies krijgen. Meer info vind je hier.