“Alcohol- en drugsmisbruik op de werkvloer worden onderschat”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. Uit onderzoek dat UNIZO bij ruim 200 ondernemers heeft gevoerd, blijkt dat één op de drie werkgevers de voorbije vijf jaar te maken kreeg met alcoholmisbruik op de werkvloer. Eén op de vijf met drugmisbruik.

UNIZO pleit om controle mogelijk te maken. De ondernemersorganisatie denkt in de richting van een puntensysteem, zoals bijvoorbeeld vandaag in het Verenigd Koninkrijk al gebeurt met rijden onder invloed. “Blijkt er meermaals sprake te zijn van misbruik, dan moet dat tot ontslag om dwingende reden kunnen leiden”, zegt Karel Van Eetvelt.

De gevolgen van alcoholmisbruik op de werkvloer zijn groot. Als de werknemer door alcohol of drugs niet meer naar behoren functioneert, kan de veiligheid van de werknemer, zijn collega’s of klanten in het gedrang komen. Ook de sfeer op de werkvloer of de reputatie van het bedrijf kunnen eronder lijden.

Daarnaast pleit UNIZO voor meer preventie en sensibilisering rond alcoholmisbruik. Vier op de tien werkgevers heeft volgens het onderzoek een preventiebeleid rond alcohol en drugs. “Dat is te weinig. Als werkgevers moeten we zeker nog extra inspanningen leveren.” De ondernemersorganisatie wijst er wel op dat een preventiebeleid niet altijd een garantie biedt op minder misbruik.  Zo blijkt uit het UNIZO-onderzoek dat werkgevers met een preventiebeleid meer te kampen hebben met misbruik dan degene zonder.

Uit de rondvraag blijkt ook nog dat…

… één op de drie werkgevers een alcohol- of drugstest opnam in het arbeidsreglement. Maar zo’n test afnemen kan enkel preventief, niet bij vermoeden van dronkenschap. “Alcoholintoxicatie via controle vaststellen mag wettelijk niet. Dat is een probleem, als werkgever sta je machteloos.”

… zes op de tien werkgevers laten alcohol niet toe op de werkvloer. Een kwart enkel bij speciale gelegenheden zoals een verjaardag of geboorte. Slechts 1,5% zegt alcohol toe te laten.

… 64% van de ondervraagden hun werknemers confronteert als ze onder invloed op het werk verschijnen. De helft waarschuwt dat het niet meer mag voorvallen.

… bijna één op de drie concrete afspraken maakt met de betrokken werknemer.

… een kwart van de ondervraagden probeert de werknemer in kwestie te helpen.

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerster Sanderijn Vanleenhove T 02/212.25.44 - M 0479/44.50.78 - E-mail: sanderijn.vanleenhove@unizo.be  

Een ondernemersvraag? Bel de UNIZO Ondernemerslijn T: 02 21 22 678 | ondernemerslijn@unizo.be