UNIZO over Brexit: "Stabiliteit in overgangsperiode en goede handelsakkoorden met Groot-Brittannië nu essentieel"

Nu de Britten uit de EU stappen, zal UNIZO de besprekingen over nieuwe handelsakkoorden met het land van nabij opvolgen. "Groot-Brittannië is onze vierde grootste handelspartner en een erg belangrijke exportmarkt voor veel van onze internationaal actieve KMO's", benadrukt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. "De continuïteit van deze vlotte handelsrelaties blijft dan ook na de Brexit essentieel." Om diezelfde reden rekent UNIZO er op dat de onderhandelingen over de uittrede van het Verenigd Koninkrijk, die maximaal twee jaar zouden duren, in een sfeer van stabiliteit verlopen, waarbij de aangepaste afspraken en regels zeer geleidelijk worden ingevoerd. "Ondernemers moeten de tijd krijgen om zich aan de nieuwe situatie aan te passen", aldus nog Karel Van Eetvelt, die verder benadrukt dat er geen reden tot paniek is.

Intussen startte UNIZO Internationaal een informatiecampagne naar de ondernemers die zaken doen met Groot-Brittannië. Daarin wordt benadrukt dat de bestaande regels tijdens de onderhandelingen blijven gelden. Ook roept UNIZO Internationaal de betrokken ondernememers op goed te controleren in welke mate ze zijn ingedekt tegen wisselkoersrisico's, nu de waarde van het Britse pond sterker fluctueert ten opzichte van de euro.

Ondernemers met vragen naar aanleiding van de Brexit kunnen terecht bij de UNIZO Ondernemerslijn, 0800 20 750

Bekijk hier het beknopte overzicht met aandachtspunten en adviezen die UNIZO in het kader van de Brexit aan haar leden meegeeft.