08 dec 2022
Dilbeek / Cursus

Ondernemersforum | Talking money

Talking money... Ook meepraten?

Je cijfers snappen is essentieel om gegronde beslissingen te kunnen nemen als zaakvoerder. Inzicht in je financiën zorgt niet alleen voor meer winst en groeimogelijkheden, het geeft je ook rust en zekerheid. Financieel expert Ilse Dieltjens brengt je zaak naar een volgend niveau met een stevig fundament op basis van cijfers. 

Thema's

 • Balans & resultaatrekening
 • De administratie van je cijfers
 • Cashflow
 • Winst
 • Prijszetting
 • Marketing
 • Het belastingsysteem

Door wie?

Ilse Dieltjens heeft een theoretische achtergrond als handelswetenschapper en deed praktijkervaring op als zaakvoerder van een schrijnwerkerij. Later bekleedde ze verschillende finance- en marketingfuncties in KMO’s. Ilse gaat daardoor zeer praktisch te werk en spot meteen verbeterpunten.

Programma

Het traject bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat door in groep. Je neemt samen met andere collega-ondernemers deel aan 5 voormiddagsessies. Zo is iedereen fris en monter! Na elke sessie is een heerlijke en gezellige lunch voorzien. 

 • 09:30 Start sessie
 • 12:00 Napraten bij een heerlijke lunch
 • 13:00 Einde

Ook KBC zal aanwezig zijn en tips en insights delen over verschillende financiële onderwerpen: hoe pitch je jouw investeringsvraag, hoe bouw je vanaf de start aan een 'goed' pensioen, kies je best voor leasing of renting, enz...

Na de groepssessies volgen nog 10 individuele adviesuren met één van onze UNIZO ondernemerscoaches. Jij en je coach werken samen verder met de tools en inzichten die je tijdens de groepssessies meekreeg. Zo kan je specifiek voor jouw bedrijf bepaalde uitdagingen aanpakken. Je stippelt een financieel traject uit, helemaal op maat van jouw bedrijf!

Volg je liever alleen de groepssessies? Of wil je meteen met één van onze ondernemerscoaches aan de slag? Stuur dan een mailtje naar lena.laurent@unizo.be.

Heb je uitsluitend een vestiging in het Waals of Brussels Gewest, dan gelden er aangepaste tarieven. Contacteer lena.laurent@unizo.be.

Sessies

Sessie 1: Back to basics - boekhoudkundige begrippen
08/12/2022 - 09:30 - 13:00

Tijdens de eerste sessie word je doorheen de noodzakelijke basics van boekhouden geloodst. Termen als activa en passiva, afschrijvingen, kosten vs. uitgaven, gerealiseerde omzet vs gefactureerde omzet, liquidatiereserve, rekening courant, wachtrekening etc. worden helder uitgelegd. Vervolgens bekijk je de btw, sociale bijdragen en de belastbare winst van je bedrijf.

Sessie 2: Een administratieve routine inbouwen
15/12/2022 - 09:30 - 13:00

Dankzij de basics uit de eerste sessie kan je nu goed samenwerken met je boekhouder. De tweede sessie bouwt hierop verder. Je bekijkt hoe je efficient de overstap kan maken van een 'papieren' boekhouding naar een 'digitale' boekhouding. Je stelt samen met Ilse een agendaplan op en leert handige automatisatietools kennen. Je zet administratieve en financiële routines op zodat deze een echte gewoonte worden. Vaarwel uitstelgedrag!

Sessie 3: Aanbod en prijszetting
10/01/2023 - 09:30 - 13:00

In de derde sessie bekijk je je aanbod en prijszetting. Je lijst je verschillende producten of diensten op en bespreekt deze aan de hand van een prijsladder. Hierna bereken je jouw marges. Zijn deze voldoende concurrentieel? Dekken ze alle kosten? Je leert de money mindset kennen en op basis hiervan beslissingen nemen. De prijs die je vraagt bepaalt je omzet, je winst, je positie op de markt én het heeft invloed op je imago. De moeite waard dus om hier even bij stil te staan.

sessie 4: Van financieel plan naar marketingplan
17/01/2023 - 09:30 - 13:00

Tijdens deze sessie maak je samen met Ilse jouw financieel plan. Nadien koppel je dit aan een marketingplan (= winstplan). Want als ondernemer wil je dat je onderneming winstgevend is. Daarom moet er voldoende cashflow zijn, zodat je na het betalen van btw, belastingen en sociale bijdragen voldoende overhoudt om jezelf maandelijks een loon uit te keren. Een cashplanning is dus een onmisbaar element. Tijdens deze sessie komt het belang en de opbouw van een goede cashplanning en verschillende kasstromen aan bod. 

 

 

Sessie 5: A dream without a plan is just a wish
31/01/2023 - 09:30 - 13:00

Tijdens de laatste sessie valt de puzzel in elkaar: van droom naar plan! Door de vorige sessies weet je hoe je winst moet realiseren. Maar welke omzet hoort daar dan bij? Hoeveel zal je hiervoor moeten verkopen? Op welke manier kan je je financiële middelen optimaliseren? Tijdens deze sessie gieten we alles in een plan. Het blijft ook niet bij een plan, je gaat meteen écht aan de slag! Welke acties moet jij ondernemen om je doelen te behalen? Je plant een 12-weken planning, benoemt je doelen en we gaan op zoek naar een buddy.

Prijzen
 • EUR 630 Excl. btw