2016, een grand cru startersjaar

 

Na een sterk 2015, is het aantal ondernemers dat er durft voor te gaan in 2016 andermaal gestegen. In 2016 schoten welgeteld 89.777 ondernemers uit de startblokken. Dat is maar liefst 7.206 meer dan het jaar voordien.

In Vlaams-Brabant werden 8.254 nieuwe bedrijven opgericht, in Brussel waren er dat 11.924. 

Het toenemend aantal starters is een goede graadmeter voor het vertrouwen in de toekomst van het ondernemerschap. De crisissfeer klaart duidelijk op, en dit zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië.

Grootste overlevingsgraad in Vlaams-Brabant

Een opsteker voor Vlaams-Brabant is dat de starters in onze provincie de hoogste overlevingsgraad kennen. Dit wil zeggen het aandeel nieuw opgerichte ondernemingen in 2012 die vijf jaar later (begin 2017) nog steeds actief zijn.

De overlevingsgraad bedraagt in Vlaams-Brabant 71,27%. In het Brussels Gewest is dat 67,14%.

De meeste starters situeren zich in de dienstensector en binnen de vrije beroepen. Adviesbureaus op gebied van bedrijfsbeheer staan daarbij met stip op 1.

Opmerkelijk cijfer: 10% van de in 2016 gestarte ondernemers heeft al meteen personeel aangeworven.

Woorden wekken, voorbeelden trekken

Ondanks al dit goede nieuws is het niet het moment om voldaan achterover te leunen. Er lopen nog teveel mensen rond met ondernemersdromen die ze niet kunnen of durven realiseren. We moeten hen meer vertrouwen geven in plaats van hen af te schrikken.

We moeten hen een vlottere toegang geven tot de nodige financiering, hen bevrijden van de overdreven administratieve rompslomp, …

Vanuit UNIZO zetten wij volop in op het ondersteunen van (pre-)starters met advies, persoonlijke begeleiding, haalbaarheidsstudies, workshops, ervaringsuitwisseling, opleidingen en netwerkmomenten. Voor ieder wat wils!

Meer lezen? PDF iconStartersatlas 2017

Meer over: Starten