Aantal starters stijgt het sterkst in Vlaams-Brabant!

Aantal Vlaamse starters stijgt met meer dan 10% in eerste helft van 2019

Nooit eerder begonnen zoveel Vlamingen met een eigen zaak dan in de eerste jaarhelft van 2019. In de eerste zes maanden van dit jaar werden er 31.275 nieuwe ondernemingen opgericht in Vlaanderen. Ten opzichte van de eerste helft van 2018, ook al een recordjaar, nam het aantal starters in het Vlaams gewest toe met 3.022 eenheden. Dat is een stijging van 10,7% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een analyse van UNIZO op basis van cijfers van Graydon. "Ondernemen is weer hip", aldus Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "We zien jaar na jaar dat meer mensen de sprong naar een eigen zaak wagen en dat is uiteraard goed nieuws. Toch blijft een goede ondersteuning voor starters belangrijk."

"Als deze trend zich voortzet, stevenen we opnieuw af op een recordjaar wat betreft het aantal starters", zegt Danny Van Assche. Vermits nog niet alle informatie over de starters verwerkt is, verwacht UNIZO dat er nog ruim 400 starters zullen bijkomen. Dat zou het groeipercentage van het aantal nieuwe bedrijven in Vlaanderen in de eerste helft van het jaar 2019 op 12,1% brengen ten opzichte van de eerste zes maanden van 2018. Van de 31.275 nieuwe bedrijven zijn 20.037 (64,1%) een eenmanszaak en 11.238 (35,9%) een vennootschap. 3.362 vennootschappen kozen voor één van de nieuwe vormen, waaronder de besloten vennootschap.

“Dat het aantal starters in Vlaanderen net zoals de voorbije jaren een aangroei kent, heeft zeker te maken met het verbeterd imago van ondernemerschap", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Daarnaast zorgden ook een aantal noodzakelijke ingrepen van de regering mee voor de verdere stijging, zoals de verlaging van de vennootschapsbelasting, de goedkopere eerste aanwervingen en financiële ondersteuningsmaatregelen zoals de Winwinlening en de Tax Shelter voor startende ondernemingen.”

De stijging van het aantal starters tekent zich af in alle Vlaamse provincies. Ten opzichte van de eerste jaarhelft van 2018 is de stijging het grootst in Vlaams-Brabant. Het aantal starters stijgt er met maar liefst 20,2%. Daarna volgt Oost-Vlaanderen met een groeipercentage van 10,1%. Limburg en Antwerpen kennen een stijging van respectievelijk 9,7% en 8,8%. De stijging is het minst groot in West-Vlaanderen (6,6%). Antwerpen staat, net als in de voorbije jaren, in voor het grootste aantal starters in absolute cijfers: met 9.076 nieuwe bedrijven werd 29,0% of bijna 1 op 3 van alle nieuwe Vlaamse eenmanszaken en vennootschappen in de eerste jaarhelft van 2019 in Antwerpen opgericht.

Meer over: Starten
Thema: Actueel