Aanvullend pensioen eenmanszaken nieuwe stap naar gelijkwaardig sociaal statuut

UNIZO spreekt van "een belangrijke nieuwe stap naar een gelijkwaardig sociaal statuut" nu ook zelfstandigen zonder vennootschap fiscaal voordelig een volwaardig aanvullend pensioen zullen kunnen opbouwen (vanaf 2018). Het voorstel hierover werd door de ministerraad goedgekeurd. "We hebben hier zelf actief mee voor geijverd", zegt waarnemend UNIZO-gedelegeerd bestuurder Johan Bortier.

In tegenstelling tot zaakvoerders van een vennootschap en werknemers kunnen zelfstandigen met een eenmanzaak tot nu toe nauwelijks een aanvullend pensioen opbouwen. Er is weliswaar het Vrij Aanvullend Pensioen. Maar de fiscaal voordelige stortingen die ze daar voor kunnen doen, blijven beperkt tot 8,17 procent van hun belastbaar inkomen.

"Het is niet meer dan normaal dat ook zelfstandigen zonder vennootschap op vlak van fiscaal voordelige pensioenopbouw dezelfde rechten krijgen als alle anderen", besluit Johan Bortier. "Zeker als je weet dat het gemiddeld minimumpensioen voor een zelfstandige momenteel op 860 euro ligt."

 

Meer over: Pensioen zelfstandige