Al ruim 16.000 Vlaams-Brabantse bedrijven vroegen de corona-hinderpremie aan

De corona-hinderpremie werd in het leven geroepen voor alle ondernemingen in het Vlaams Gewest die verplicht werden de deuren te sluiten in het kader van de coronacrisis. Het betreft een éénmalige premie van 4.000 euro voor de oorspronkelijke sluitingsperiode tot 5 april. Vanaf 6 april werd die aangevuld met een dagpremie van 160 euro per extra verplichte sluitingsdag.

In Vlaams-Brabant vroegen 16.216 ondernemers een corona-hinderpremie aan, waarvan 12.290 begunstigden de premie van 4.000 euro al ontvingen. Goed voor een bedrag van 48 miljoen euro. Daarnaast ontvingen 8.872 ondernemers al een dagpremie na de verlenging van de verplichte sluitingsperiode tot 5 april.

"Het is goed dat de corona-hinderpremie er snel kwam en uitbetaald werd. Ze zal voor veel ondernemers echter onvoldoende zijn om het hoofd boven water te houden. De inkomsten werden voor heel wat zaken immers tot nul herleid, terwijl de vaste kosten bleven doorlopen. Daarnaast investeerden veel bedrijven ook al in stock of een nieuwe collectie, die niet verkocht raakt." stelt Elke Tielemans, directeur van UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel.

UNIZO volgt sinds de uitbraak van de coronacrisis de situatie op de voet en is blij dat de verschillende overheden – federaal, gewestelijk en lokaal – snel schakelden en initiatief namen om getroffen ondernemers te ondersteunen. Nu de gefaseerde heropstart van de economie begonnen is, is de crisis echter niet ten einde.

"De problemen zijn niet van de baan eens de verplichte sluiting, en bijgevolg ook het recht op de hinderpremie en dagpremie, wegvalt. Heel wat ondernemers zullen de impact van de crisis nu pas  voelen. Voor de meest getroffen sectoren zijn extra overgangsmaatregelen dan ook broodnodig" aldus Elke Tielemans.

Ondernemers kunnen de corona-hinderpremie nog tot 3 juni online aanvragen op de website van het  Vlaams Agentschap voor Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Zolang de coronamaatregelen verlengd worden, schuift ook de aanvraagtermijn mee op. UNIZO bundelde alle steunmaatregelen voor ondernemers overigens in een overzichtelijke oplijsting op www.unizo.be/coronasteunmaatregelen.

Om een veilige doorstart te kunnen maken, lanceerde UNIZO vorige week tot slot haar ‘back to business’-site met een concreet stappenplan voor ondernemers. Gaande van het op punt zetten van de bedrijfsvoering en financiële situatie, tot een overzicht van de beschermingsrichtlijnen en -materiaal. www.unizo.be/backtobusiness.

Meer informatie? Sofie Vanhout | persverantwoordelijke UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel | sofie.vanhout@unizo.be | 0471 85 84 54

Meer over: Corona