Amper 60% Vlaams-Brabantse gemeenten beschikt over aanspreekpunt lokale economie

Uit UNIZO-onderzoek blijkt dat amper 60% van de Vlaams-Brabantse gemeenten over een ambtenaar of dienst lokale economie beschikt. In vergelijking met de rest van Vlaanderen scoort Vlaams-Brabant het minst goed. Niet onlogisch, wetende dat de provincie Vlaams-Brabant het hoogste aandeel gemeenten met minder dan 20.000 inwoners telt (72%, Vlaanderen 66%). Uit de UNIZO-studie blijkt immers dat hoe kleiner de gemeente, hoe kleiner ook de kans dat de gemeente investeert in een aanspreekpunt voor ondernemers. Een inwonersaantal van 20.000 is hierbij een belangrijk kantelpunt. Toch is er ook in deze gemeenten nood aan een basis dienstverlening inzake lokale economie.

Enkele voorbeelden: ik zoek een (nieuwe) locatie in deze gemeente, welke bewegwijzering mag ik plaatsen, er komen wegenwerken voor mijn deur, met welke reglementen dien ik als ondernemer rekening te houden, ik wil een vergunning aanvragen … In het beste geval voorziet een aanspreekpunt lokale economie in de communicatie die ondernemers aanbelangt. Deze persoon hoeft zelf niet alle vragen te kunnen beantwoorden, maar kan gericht doorverwijzen. Binnen de gemeentelijke organisatie of naar externe instanties. De gemeente is nu eenmaal de meest nabije overheid voor de ondernemer en speelt een belangrijke rol in het onthaal en wegwijs maken van (nieuwe) ondernemers.

Heel wat gemeenten voorzien echter geen proactieve aanpak voor het onthaal van nieuwe ondernemers, zoals dat vaak wel gebeurt met nieuwe inwoners. Wel heeft bijna drie kwart (73 %) van de gemeenten een specifieke rubriek voor ondernemers op de gemeentelijke website. Maar in één op vier gemeenten is dit dus nog niet het geval. Voor heel wat nieuw gevestigde ondernemers bestaat de eerste actieve contactname vanuit de gemeente helaas uit één of ander belastingformulier.

Uit de enquête van UNIZO blijkt tot slot dat de diensten lokale economie zelf het gevoel hebben dat ze meer zouden kunnen betekenen voor ondernemers wanneer ze zouden beschikken over een hoger budget. Bijvoorbeeld ook binnen het beleidsproces. “We roepen alle gemeenten in onze provincie daarom op om creatief te zijn,” zegt Elke Tielemans, directeur UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel. “Gemeenten moeten openstaan voor intergemeentelijke samenwerking en ervaringsuitwisseling. Dit zorgt voor schaalvergroting, is kostenefficiënt en komt vooral de ondernemer ten goede. Het ‘Begeleidingsloket Zuid-Oost Hageland’, geïnitieerd door de provincie Vlaams-Brabant, dat 8 gemeenten ondersteunt in hun economisch beleid is hier een mooi voorbeeld van.” Dit loket coördineert die werking voor de gemeenten Glabbeek, Geetbets, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen en Zoutleeuw.

Meer weten? Contacteer Communicatieverantwoordelijke Sofie Vanhout
T 016/24.41.03 - M 0471/85.84.54 - E-mail: sofie.vanhout@unizo.be