Crimibox uit Ternat wordt Vlaams-Brabantse Starter van het jaar

Jimmy Cowé uit Ternat, eerder werkzaam bij de Federale politie, ontwikkelde vanuit zijn passie voor onopgeloste moordzaken een intrigerend en levensecht detectivespel. Hij startte "Crimibox" in juni 2017 met een eerste case. Begin 2018 werd dan een tweede case gelanceerd en sinds december 2018 is hun derde case beschikbaar.
 
De Crimibox bevat alles wat een echt politiedossier omvat: foto’s van de plaats van delict, verslagen, getuigenissen, laboresultaten, bewijsstukken, … Bovendien wordt de realiteit naadloos in scène gezet. Spelers kunnen bellen naar een actief telefoonnummer, kunnen (levens)echte profielen opzoeken via sociale media, en informatie via internet opzoeken.
 
Jimmy Cowé maakt handig gebruik van nieuwe communicatiekanalen. Zo kunnen spelers ook beroep doen op een "Crimibox Office" en "Crimibase". Het eerste is een gesloten Facebook groep, waarbij spelers theorieën kunnen aftoetsen en vragen stellen over het onderzoek waarmee ze bezig zijn. "Crimibase" is een persoonlijke (chatbot) assistent via de smartphone. Via een app kunnen spelers filmisch materiaal bekijken zoals beelden van huiszoekingen, briefings van je diensthoofd, … en kunnen ze hulp inschakelen bij het onderzoek.
 
De "Crimibox" wordt exclusief online verkocht en wordt in samenwerking met een maatwerkbedrijf samengesteld en thuis geleverd. Momenteel richt Jimmy Cowé zich enkel op de Vlaamse en Nederlandse markt. Naar de toekomst wordt verdere internationalisering bekeken en wordt ook gedacht aan nieuwe vormen van het detectivespel. 
 
De jury waardeerde het sterke businessplan achter de "Crimibox". Het detectivespel werd in een vroeg stadium uitgetest, steunt op een sterk financieel plan en werd in de markt gezet met een duidelijke missie en kennis van het aanbod en de markt. Bovendien maakte de vooruitstrevende combinatie van een authentiek product zoals een gezelschapsspel met nieuwe technologische mogelijkheden indruk op de jury. 
 
Meer info: Tom Broekmans, tom.broekmans@unizo.be, 0474 82 65 02

www.crimibox.com