“De begeleiding Strategie & Groei opende net op tijd mijn ogen en stuurde me in de juiste richting”

Mieke Cassiers is chocolatier van opleiding. Maar daar stopt alle vergelijking met andere chocolatiers. Ze heeft wel haar eigen recepturen voor chocola maar de productie ervan besteed ze uit. En ze heeft geen winkel. Met Chocola-Tuti verzorgt ze chocoladefeestjes en -workshops voor jong, oud en bedrijven. En haar chocoladehuis kun je ook afhuren voor meetings en events.

Al elf jaar legt Chocola-Tuti haar geen windeieren. Tot ze twee jaar geleden een eigen pand koopt en ze de kosten exponentieel ziet toenemen. “Ik besefte dat ik een andere aanpak nodig had. En iemand die me daarmee kon helpen. Daarom schreef ik me in voor Strategie & Groei.”

“Coach Annik vroeg meteen: waarom verkoop jij geen chocolade? Omdat ik niet graag in een winkel sta. Ik wil mensen leren om zelf chocolade te maken, op een leuke en creatieve manier”, vertelt Mieke. “Maar dat er dingen moesten veranderen, daarvan was ik me ook bewust. De opbrengst van de workshops was niet voldoende om mijn kosten te dekken. Bovendien wilde ik niet elke dag een of twee workshops geven. Want ik vind afwisseling in mijn job heel belangrijk.”

Ondernemer en onderneming samenbrengen

“Ik heb respect voor ondernemers die weten wat ze willen. Of net niet willen”, vertelt coach Annik. “Maar soms moet je die principes aan de kant schuiven. Of een goede tussenoplossing zoeken.”

“De begeleiding bestaat uit drie diepgaande gesprekken. We nemen zowel de onderneming als de ondernemer onder de loep. Die laatste is zeer belangrijk”, weet Annik. “Want als de ondernemer zich niet goed voelt bij zijn taak, dan belemmert dat de groei van de onderneming. In het laatste gesprek legt de coach alle conclusies bij elkaar en werkt hij of zij een wetenschappelijk onderbouwd rapport uit.”

Verkoop en webshop blijkt redding

Mieke en Annik verkennen verschillende pistes. Een deel van het pand verhuren als vergaderruimte bijvoorbeeld. En een winkeltje dat alleen open is voor en na een workshop of op afspraak. “Daarmee kon ik wel leven”, lacht Mieke. “We hebben dan ook de mogelijkheden bekeken voor de online verkoop van DIY-pakketten en relatiegeschenken.”

Mieke volgt de begeleiding voor corona uitbreekt. En dat blijkt haar redding. “Ik was al enkele dingen aan het uitzoeken en aan het opstarten. Maar toen de workshops wegvielen, kwam alles in een stroomversnelling terecht. Plots was ik helemaal afhankelijk van de verkoop van chocolade. Niet lang daarna besloot ik om ook een webshop op te starten.”

Mieke apprecieert de directe aanpak van Annik. “Ze heeft net op tijd mijn ogen geopend. En me in de juiste richting gestuurd.”

Corona zorgt voor creativiteit

“Als ik de omzet zie van de workshops van voor corona én ik tel de omzet van de webshop en de verkoop van relatiegeschenken erbij die ik nu draai, dan staan de zaken er goed voor”, zegt Mieke. “Uiteraard blijft corona roet in het eten gooien, zeker wat betreft de workshopplanning. Maar ik ben zo blij dat ik het advies van Annik gevolgd heb. Ik kijk uit naar het moment dat alles bij elkaar komt: workshops, verkoop, webshop … dan is er écht ruimte om te groeien. Nog even op de tanden bijten.”

Ook Annik ziet dat corona heel wat teweegbrengt bij ondernemers. “Waar er vaak eerst paniek was, zagen we plots de meest creatieve oplossingen opduiken. Bijvoorbeeld bij de restaurants. Die liggen mijlenver van de takeaways. Maar toen zag je die twee werelden mooi samenkomen. Dat Mieke ook besloot om de dingen anders aan te pakken, vind ik heel fijn.”

UNIZO-ambassadrice  

“Ik vind UNIZO fantastisch”, lacht Mieke. “Ik ben echt fan van hun manier van werken. Naast Strategie & Groei heb ik nog andere begeleidingen gevolgd. Ze weten bij UNIZO precies wat een ondernemer nodig heeft. Als ik contact opneem, dan schatten ze heel goed in welke begeleiding én coach ik nodig heb.”

“UNIZO heeft een enorm grote knowhow.
En ze werken alleen met coaches met
de juiste kennis en ervaring.”

“In het begin van de pandemie hebben enkele van mijn coaches hopen chocolade besteld. Om mij te steunen. Mooi toch? Ze blijven je echt opvolgen.”

“UNIZO heeft een enorm grote knowhow. En ze werken alleen met coaches met de juiste kennis en ervaring. Je weet dat je bij iemand betrouwbaar terechtkomt. Dat is niet altijd het geval als je online een coach zoekt. Bovendien zijn de begeleidingen betaalbaar.”

Ben jij net als Mieke een enthousiaste ondernemer? En benieuwd naar de verschillende mogelijkheden die de begeleiding Strategie & Groei voor jou in petto heeft?

Neem dan snel contact op

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!

De begeleiding Strategie & Groei is een samenwerking tussen UNIZO, Antwerp Management School en Graydon. AMS ontwikkelde de tools en methodiek die de Strategie & Groei-coaches bij bedrijven toepassen en zal in een later stadium verder onderzoek doen op basis van de resultaten uit deze trajecten. Strategie & Groei krijgt de steun van het Agentschap Ondernemen.

Meer over: Begeleidingen