Fietsfabriek schakelt versnelling hoger en kiest voor e-commerce

Tania Danckaerts van Fietsfabriek in Aarschot is de eerste die zich aanmeldt voor het traject Online Verkopen. Ze wil een webshop starten en komt de begeleiding tegen in haar onlinezoektocht naar meer informatie. “Coach Tom vertelde me dat het traject nog in de proeffase zat. Hij vroeg of ik het wel zag zitten om er al aan mee te werken. Ja, natuurlijk, ik had toch niets te verliezen”, lacht Tania.

Na een korte, verplichte sluiting in maart 2020 door corona, beleeft Fietsfabriek een enorm druk voorjaar. Tania geeft haar vaste job op om Wim, haar man en zaakvoerder van Fietsfabriek, bij te staan in de zaak. Ze maakt een website met een onlinecatalogus en die trekt al snel mensen van heinde en verre aan. Ze ziet mogelijkheden en wil een echte webshop uitbouwen zodat iedereen bij hen terechtkan.

Dankzij haar marketingachtergrond weet ze precies wat ze wil, maar voor het technische aspect zoekt ze toch liever hulp. Ze struint het internet af voor meer info en botst zo op het traject Online Verkopen.

Tania: “Tijdens het intakegesprek met coach Tom bekeken we de stand van zaken: waar sta ik vandaag met de webshop? Wat heb ik al gedaan? Waar wil ik naartoe en wat heb ik daarvoor nodig? Hij heeft dan alles aan expert Lieven doorgebriefd zodat die zich kon voorbereiden op ons gesprek.”

Praktische kijk en mensentaal

“Het gesprek met Lieven duurde tweeënhalf uur. Het was een heel interessante babbel en, nog belangrijker, in mensentaal. Het grote verschil met webinars of cursussen is dat ik nu gericht advies kreeg, gebaseerd op mijn situatie en webshop”, vertelt Tania.

Coach Tom: “We krijgen vragen van ondernemers die in verschillende stadia van de e-commerce zitten. Zo zijn er die met het idee van een webshop spelen en zich goed willen informeren. Anderen, zoals Tania, hebben al concrete plannen. En dan zijn er die al een webshop hebben, maar eentje die niet goed rendeert. We bekijken zaak per zaak en verwijzen dan door naar de geschikte expert.”

"Ik weet nu wel wat mij te doen staat"

Softwareperikelen

Tania krijgt een to-dolijst van Lieven met onder andere tips om aan de slag te gaan met zoekmachineoptimalisatie (SEO). Maar dan moet ze nog wel één hindernis nemen. “De software van mijn kassa- en stockbeheersysteem heeft een update nodig. Anders kan ik de koppeling niet maken met mijn webshop en dat is wel belangrijk. Alles moet op elkaar afgestemd zijn of ik kom meteen in de problemen. Gelukkig kan ik, met de info die ik van Lieven kreeg, nu wél de correcte vragen stellen aan mijn softwareleverancier.”

Helaas plukt Tania dus nog niet de vruchten van haar traject. “Ik weet nu wel wat mij te doen staat. Zodra mijn softwareperikelen achter de rug zijn, werk ik mijn takenlijst verder af.”

"De experts bij UNIZO spreken jouw taal en geven advies op maat van jouw webshop"

Toegang tot UNIZO online leerplatform

“We ronden altijd af met een opvolggesprek”, vertelt Tom. “Meestal volgt dat wat later zodat de ondernemers tijd hebben om aan hun webshop te werken. We bekijken dan hoe alles verloopt en of er nog vragen zijn. De deelnemers krijgen voor enkele maanden toegang tot het online leerplatform van UNIZO. Dat staat boordevol informatie rond thema’s die met e-commerce te maken hebben. Bovendien vinden ze er ook het brede aanbod aan UNIZO-opleidingen die hen ook weer een eind op weg helpen.”

“Sowieso is de begeleiding een aanrader, want een webshop opstarten is niet eenvoudig”, weet Tania. “Je vindt veel info op het internet, maar geloof mij, de experts bij UNIZO spreken jouw taal en geven advies op maat van jouw webshop.”

Je kunt online verkopen niet meer negeren”, vervolgt Tom. “En als we willen vermijden dat mensen massaal bij grote buitenlandse webshops blijven kopen, moeten ook onze Belgische ondernemers inspelen op de sterke behoefte van klanten om online te kopen. Bovendien is het traject Online Verkopen gratis, het vraagt alleen een beetje tijd.”

Zorg dat je webshop een echte meerwaarde is voor je onderneming. Laat je goed informeren en haal het uiterste uit je e-commerce. Schrijf je vandaag nog in voor het traject Online Verkopen.

Ik schrijf me in

UNIZO Retail

Als winkelhier moet je blijven investeren in de aantrekkingskracht van je zaak, en daar wil UNIZO Retail je bij helpen. UNIZO Retail brengt een aanbod om jou als zelfstandige ondernemer in de retail te helpen om al die uitdagingen om te zetten in opportuniteiten, de omzet van je zaak te verhogen en je te onderscheiden.

Meer info

Partnership met VLAIO: Samen voor sterk, ambitieus ondernemen

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!

Meer over: Begeleidingen