Gelijk pensioen voor iedereen

Behalve dat 30 augustus het einde van de zomervakantie aankondigt, lijkt het een dag als een ander. Niets is minder waar. Want wist je dat zelfstandigen vanaf 30 augustus geen pensioen meer opbouwen voor de rest van het jaar? Nee? Wij wel, want dat hebben we berekend. Daarom roepen we 30 augustus uit tot Dag voor Gelijk Pensioen. Lees even mee.

Het gemiddeld pensioen van een zelfstandige bedraagt 911 euro. Een werknemer krijgt 1.267 euro en een ambtenaar ruim 2.600 euro. Een alleenstaande zelfstandige heeft een maximumpensioen van 1.405,28 euro, een alleenstaande werknemer 2.390,76 euro.

Hoe komt dat?

In de eerste plaats omdat je tot 1984 een forfaitair pensioen kreeg in plaats van een pensioen berekend op basis van je inkomen en je bijdragen. Ook het inkomen zelf speelt een rol. Zelfstandigen hebben over het algemeen een lager inkomen dan werknemers of ambtenaren. Maar de belangrijkste reden voor de lage pensioenen bij zelfstandigen heeft te maken met de zogenaamde correctiecoëfficiënten. Het inkomen om het pensioen te berekenen wordt gecorrigeerd (lees: naar beneden getrokken) omdat zelfstandigen minder sociale bijdragen zouden betalen dan werknemers.  

Maar is dat wel zo?

In heel wat gevallen betaalt een zelfstandige net meer sociale bijdragen dan een werknemer. En stel je als zelfstandige mensen te werk, dan betaal je daarenboven ook nog eens de bijdragen van je werknemer. Dit gaat dan puur over de bijdragen in de sociale zekerheid. Een zelfstandige creëert daarnaast natuurlijk ook nog heel wat economische en maatschappelijke meerwaarde.

En toch krijg je als zelfstandige minder pensioen dan een werknemer of zelfs dan iemand die niet werkt?!

Dat klopt al lang niet meer. UNIZO vraagt een gelijkschakeling van de pensioenberekening voor zelfstandigen en werknemers. We vragen dit nu, op 30 augustus, naar aanleiding van deze Dag voor Gelijk Pensioen. En we blijven dit elk jaar herhalen, tot het opgelost is.

 

Meer over: Pensioenen