"Ik wou meer inzicht in mijn cijfers"

Hélène Badts uit Dilbeek weet het fijne van een gezonde huid. Maar ze wou ook weten hoe je de financiën van je zaak gezond houdt. Daarom volgde ze een begeleiding rond financieel inzicht bij UNIZO.

(foto: Studio Dann)

Hélène Badts heeft het ondernemen met de paplepel meegekregen. Door constante bijscholingen op het vlak van nieuwe technieken en methodes is ze zich door de jaren heen gaan specialiseren in de huid. Kom je bij haar in de praktijk, dan begint alles met een complete huidanalyse in combinatie met een huidfoto in 3D waaruit heel wat af te lezen valt: zonneschade, pigmentproblemen, beschadigde haarvaatjes… Hélène heeft daarvoor een heel gamma aan behandelingen in petto, zoals peelings, lichttherapie, en anti-verouderingsbehandelingen...

Ze heeft geïnvesteerd in nieuwe behandelingstechnieken en maakt sinds dit jaar deel uit van een groepspraktijk in Dilbeek – in hetzelfde gebouw zit ook een arts. Zo kan ze werken vanuit een totaalconcept, houdt ze een vinger aan de pols van wat er leeft in de sector en vallen er een aantal vaste kosten weg.

RISICO EN CASHFLOW

Hélène laat zich ondersteunen door een boekhouder om haar financiële administratie op orde te houden. Toch wou ze graag zelf meer inzicht krijgen in haar cijfers. 

Daarom volgde ze het traject Financieel inzicht bij coach An.

An: “Cijfers en ondernemerschap: het is meestal geen ‘match made in heaven’. Maar als ondernemer wil je weten waar je aan toe bent. Wie de cijfers begrijpt, houdt meer grip op z’n bedrijf. Zeker als je groeit, is het belangrijk om snel te kunnen inspelen op je opbrengsten, cashflow, kosten en risico’s.”

“Wie de cijfers begrijpt, houdt meer grip op z’n bedrijf.”

OMZET EN MARGES

De begeleiding bestond erin dat om de paar weken An en Hélène rond de tafel gingen zitten en geldkwesties onder de loep legden. An: “Samen zijn we gaan kijken naar de antwoorden op de vragen waarmee Hélène zat. Welke producten en of behandelingen leveren de grootste marge op? Werden die ook het meeste verkocht? Wat kunnen we beter schrappen uit het aanbod ? Welke vaste kosten wegen door op de omzet? Wat kan er allemaal geoptimaliseerd worden? En dé vraag der vragen: hoe kon Hélène meer overhouden op het einde van elke maand?”

Hélène: “Uit ons overleg kwam onder meer uit de bus dat ik klassieke schoonheidszorgen heb geschrapt. Wenkbrauwen epileren aan tien euro voor een kwartier levert echt niet veel op als je dat afzet tegen het werk dat erbij komt kijken.” “Om nog een voorbeeld te geven: ik had apparatuur nodig voor intensievere behandelingstechnieken. Zo’n machine kost algauw om en bij de 35.000 euro. Dan is de vraag: wat is de beste aanpak om die machine in huis te halen: ze leasen, ze huren, of er geld voor lenen?” 

An besluit: “Door inzicht te krijgen in het financiële plaatje heeft Hélène doordachte beslissingen kunnen nemen om haar onderneming future proof te maken.” 

Het begeleidingstraject rond Financieel inzicht is er voor iedere ondernemer die op zoek is naar kapitaal voor de start of uitbreiding van een onderneming en voor ondernemers die een beter inzicht willen krijgen in hun financiële situatie. Een UNIZO-adviseur analyseert samen met jou je huidige cijfers en legt duidelijk uit hoe je die het best interpreteert. 

Ontdek er alles over 

Partnership met VLAIO: Samen voor sterk, ambitieus ondernemen 

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!

Meer over: Begeleidingen