Loonlastenverlaging, werkbaar werk voor ondernemers en administratieve vereenvoudiging prioriteiten komend UNIZO-werkjaar

Loonlastenverlaging

De boodschap van UNIZO-topman Karel Van Eetvelt is duidelijk. Een lastenverlaging van 33 procent naar 25 procent is onvoldoende om de loonlast van onze eigen KMO’s te verlichten en zo de jobcreatie aan te zwengelen. De UNIZO-topman deed zijn oproep op het UNIZO Startevent, de aftrap van het nieuwe werkjaar met als thema ‘Ondernemers durven’. Naast de loonlastenverlaging, schuift de organisatie werkbaar werk voor ondernemers en administratieve vereenvoudiging als belangrijkste werkpunten naar voren.

Werkbaar werk voor ondernemers

Karel Van Eetvelt hamerde in zijn toespraak op een evenredige koopkrachtverbetering voor zelfstandigen. “Ondernemers zijn ook mensen. Vandaag wordt uitsluitend de focus gelegd op werkbaar werk voor werknemers, alsof ondernemers daar geen nood aan hebben”.

Administratieve vereenvoudiging

En werkbaar werk krijg je in de eerste plaats door minder paperassen. “Bureaucratie, de administratieve mallemolen, is de belangrijkste reden waarom ondernemers niet opnieuw zouden beginnen ondernemen”. UNIZO pleit voor het “only once”-principe. “Het kan niet zijn dat je als ondernemer telkens opnieuw dezelfde informatie moet doorgeven aan de overheid”.

Fiscale vereenvoudiging

Ten slotte brak UNIZO opnieuw een lans voor een vereenvoudigde fiscaliteit. Ze herhaalde haar voorstel om een duaal vennootschapstarief in te voeren, met 20% voor wie geen gebruik wil maken van de mogelijke aftrekposten en 33% voor wie dat wel doet. 

Meer over: Taksen en lasten, Loon en -voordelen, Handelshuur