Minimumpensioen voor gemengde loopbaan eindelijk gelijkgeschakeld

Er is positief nieuws van het pensioenfront. Een jarenoude ongelijkheid is eindelijk van de baan, dankzij intensief onderhandelwerk van UNIZO. Het minimumpensioen voor een gemengde loopbaan (deels werknemer, deels zelfstandige) is sinds 1 juni 2015 gelijkgeschakeld met het minimumpensioen voor werknemers.

Hiermee komt een einde aan een jarenlang onderscheid tussen gepensioneerden die (minstens) een 30-jarige loopbaan als werknemer achter de rug hebben en gepensioneerden die wel (minstens) 30 jaar gewerkt hebben, maar geen 30 jaar als werknemer. Die laatste groep kreeg namelijk een minimumpensioen dat fors lager lag dan dat van de eerste groep.

UNIZO dwong akkoord af

UNIZO heeft deze discriminatie vaak aangeklaagd, maar botste op budgettaire moeilijkheden en onwil bij sommige partners om personen met een gemengde loopbaan op dezelfde manier te behandelen als andere werknemers. Uiteindelijk konden we de gelijkschakeling bekomen naar aanleiding van de verdeling van de welvaartsenveloppes 2015-2016. UNIZO ging slechts akkoord met de stijging van de uitkeringen met 2% als het gemengd minimumpensioen volledig gelijkgeschakeld werd.

De bedragen liggen voortaan op:

  • 13.480,03 EUR per jaar (1.123,34 EUR per maand) voor een pensioen als alleenstaande
  • 16.844,72 EUR per jaar (1.403,73 EUR per maand) voor een gezinspensioen
  • 13.268,09 EUR per jaar (1.105,67 EUR per maand) voor een overlevingspensioen

Voor meer achtergrondinformatie kan u terecht op het UNIZO Kennisnet.

Meer over: Pensioen zelfstandige