‘PopSpot’ stimuleert ondernemerschap bij Aarschotse jongeren

Nog tot 17 maart 2018 baten een 80-tal Aarschotse leerlingen een eigen pop-up uit in de Stadsfabriek (Martelarenstraat, Aarschot). Het project is een initiatief van de Hogeschool UCLL, de stad Aarschot en haar secundaire scholen en wordt ondersteund vanuit de provincie Vlaams-Brabant. Ook UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel promoot dit initiatief.
 
In totaal nemen 13 mini- en leerondernemingen deel aan het pop-up project. Zo openden ook de leerlingen uit 7V&V van Atheneum KAMSA op 20 januari hun pop-upwinkel ‘Dejavu’. Naast hippe 2nd hand kleding en accessoires voor dames, heren en kinderen bieden ze hulp aan ‘Moeders voor Moeders’ door niet-verkochte kleding op het einde van hun winkelavontuur aan de organisatie te doneren. De leerlingen staan in voor het totaalplaatje: van de inrichting en het ontwerpen van de kledingrekken, de aankleding van de etalages, het opstellen van de contracten, de opstart van het voorraadsysteem, de boekhouding en alle promotiewerk en reclame. 
 
Leercoaches Veerle Janssens en Wendy De Rijck zijn enthousiast over deze vakoverschrijdende invulling van de leerondernemingen. ‘Dit project past perfect in het flexibel leertraject. De leerlingen werken vakoverschrijdend en zijn eigenaar van hun eigen leerproces. Ze doen op deze manier de nodige ervaring op om aan de slag te gaan in een winkel of om in de toekomst zelf een zaak te openen.’
 
Met haar leerondernemingen wil UNIZO ondernemingszin en ondernemerschap stimuleren in iedere studierichting. Ze wil zo de brug slaan tussen onderwijs en werkveld. De leeronderneming is dan ook gestoeld op de basisprincipes van de KMO-werking. Elke leerling kruipt in de rol van de ondernemer, werkt in team en draagt verantwoordelijkheid voor de leeronderneming. Via de leeronderneming leert men al doende wat leidt tot zoveel meer leereffecten! De leerkracht fungeert als coach en ondersteunt de leerlingen bij de uitwerking van het project. In Vlaanderen werden dit schooljaar 55 leerondernemingen opgestart, waarvan 15 in Vlaams-Brabant & Brussel.
 
Meer info over de PopSpot: www.facebook.com/popspotaarschot/
Meer info over Onderwijs & Ondernemen: www.ondernemendeschool.be