Ruim één derde zelfstandigen in Vlaams-Brabant is vrije beroeper

Sterkst groeiende sector

De Federatie Vrije Beroepen van UNIZO bun­delt op regelmatige basis de belangrijkste cijfers over de vrije be­roepers in ons land. Zij verte­genwoordigen bijna één derde van het totaal aantal zelfstandigen. In vergelijking met tien jaar geleden is dit een stijging met meer dan 60%. Ook het afgelopen jaar was het de sterkst groeiende groep. De sector van de intellectuele diensten was in 2018 het grootst, met 181.007 beroepsbeoefenaars of 52,94% van het totale aantal vrije beroepen. De zorgsector is de tweede grootste (32,32%). De Belgische vrije beroe­per zet bovendien meer dan 300.000 mensen aan het werk, goed voor gemiddeld 7,08 werknemers per werkgever in het vrije beroep.

“Uiteraard zijn wij blij met de duidelijke signalen dat het vrij beroep maatschappelijk steeds belangrijker wordt, en dat zoveel jonge mannen en vrouwen erin stappen. Onze eerste taak is en blijft hun belangen met verve te behartigen. Hun steeds groeiend aantal is daarbij ook een uitdaging: zowel de kwaliteit als de leefbaarheid moeten gegarandeerd blijven.” - Marieke Wyckaert | advocate & voorzitter Federatie Vrije Beroepen

De vrije beroeper in Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant kende in 2018 een netto-groei van 2.590 zelfstandigen in een vrij beroep (+6,39%). Na Oost-Vlaanderen is dit de sterkste groei van alle Vlaamse provincies. Opmerkelijk, want met een aandeel van 35,29% ten opzichte van het totaal aantal ondernemers torent Vlaams-Brabant al ver boven de andere provincies uit (Vlaams gemiddelde 28,98%).

Wie zijn deze vrije beroepers in Vlaams-Brabant?

 

Meer weten? Lees onze Polsslag van het vrije beroep 2019

Contact: Sofie Vanhout | Communicatie UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel | 0471/85.84.54 | sofie.vanhout@unizo.be 

Meer over: Vrije beroepen