Starten als ondernemer? Begin bij het begin

Met Tuintafereel tovert Carla Borremans kleine stukken tuin (al vanaf twee vierkante meter) om tot groene en bloemrijke paradijsjes. Ze maakt plantenplannen, zoals ze zelf zo mooi zegt. Een strook rond een terras of een zwemvijver bijvoorbeeld. Ze is een krak als het om plantenplannen gaat, maar voor haar businessplan roept ze toch liever hulp in. Zo vond ook deze onderneemster in spe haar weg naar UNIZO en de begeleiding Starten.  

begeleidingen unizo

Van je passie je beroep maken … voor velen een droom, maar Carla waagt de sprong. Voorlopig nog in bijberoep. “Maar vanaf het moment dat ik er mijn volledige dag mee kan vullen, ga ik er meteen helemaal voor. Het is wel de bedoeling dat ik ga groeien en dat ik nu al een loon haal uit Tuintafereel. Maar ik liep tegen heel wat zaken aan: hoe maak ik een ondernemings- en financieel plan? Hoe pak ik het aan op commercieel vlak? Waarop moet ik letten en wat moet ik verbeteren?” Ze wil een professionele start maken en daarvoor roept ze de hulp in van UNIZO. Samen met coach Birgit gaat ze op zoek naar antwoorden. 

Prijzen inschatten naar waarde 

Bij het intakegesprek vertelt Carla met veel enthousiasme over haar plannen. “Ik kreeg meteen zin om mijn tuin in te duiken”, lacht coach Birgit. “Ik merk bij starters vaak dat ze vertrekken vanuit hun hobby, waarbij inkomsten niet zoveel uitmaken. Maar als ondernemer moet je je prijzen inschatten naar waarde. Ook bij Carla bleek de prijszetting niet helemaal op punt. Ik vroeg haar om de uren waarbij ze aan iets werkt te berekenen. En daarbij ook zeker rekening te houden met haar huisbezoeken.” 

“Vooral met dat laatste had ik wat moeite”, beaamt Carla. “Maar daaraan spendeer je toch al snel een uurtje. Het is dus logisch dat ik ook die uren doorreken.” Haar prijzen staan op papier waardoor ze nu gericht offertes maakt. En dat brengt nog een voordeel met zich mee: “Ik weet nu hoeveel tijd ik mag spenderen aan een project. Dat is een goede leidraad, want soms verlies ik mezelf in mijn passie. Dan blijf ik zoeken naar speciale planten, pas ik de tekening nog wat aan, krijg ik nóg een idee en voor ik het weet vliegen de uren voorbij. Nu ga ik op tijd op de rem staan.” 

Bijscholen in boekhouden 

“Sowieso zijn financiën niet mijn sterke kant”, geeft Carla toe. “Hulp bij mijn financieel plan was dus meer dan welkom. Birgit (foto rechts) heeft me daarbij fantastisch geholpen. Ik leerde al veel bij, maar ze raadde me toch aan om een basiscursus boekhouden of balanslezen te volgen. Dat advies wil ik, zodra de fysieke lessen opnieuw doorgaan, zeker opvolgen. Ik ben er zeker van dat dit ook voor andere starters een goed idee is.” 

Birgit: “Ik vind het heel belangrijk dat ondernemers hun balans vlot kunnen lezen en zo hun cijfers correct opvolgen. De balans zit namelijk boordevol waardevolle informatie.” 

Gelukkig zien de cijfers voor Tuintafereel er goed uit. Qua haalbaarheid krijgt Carla dan ook groen licht van de UNIZO-coach. 

Matchen met klanten 

Uiteraard nemen Carla en Birgit het ondernemingsplan onder handen. “Een van mijn eerste tips was om partnerships aan te gaan”, vertelt Birgit. “Denk bijvoorbeeld aan tuincentra of een tuinaannemer. Carla houdt zich alleen bezig met de beplantingsplannen. Willen klanten een terras? Dan verwijst zij hen door. Deze tip heeft ze meteen opgevolgd.” 

“Mensen die nu bij me aankloppen zijn getriggerd door mijn visie en ideeën. En dat blijkt altijd een goede match.” 

 

Het volgende puntje op de agenda is de website van Tuintafereel. “De site was hoofdzakelijk gericht op het ecologische aspect. Nu gaat het vooral over wie ik ben en wat ik doe. Op aanraden van Birgit voegde ik ook meer realisaties en reviews toe. Mensen die nu bij me aankloppen zijn getriggerd door mijn visie en ideeën. En dat blijkt altijd een goede match.” 

Plannen omzetten in daden 

Carla heeft alleen maar lovende woorden over het traject en haar samenwerking met Birgit. “Ze legde mijn pijnpunten bloot en draaide niet rond de pot. Daarvan hou ik wel. Bij de opstart van een zaak komt zoveel meer kijken dan ‘wat dingen verkopen’. En dat inzicht krijg je tijdens de gesprekken en workshops. Bovendien geeft het je dat duwtje in de rug. Het blijft niet langer bij ideeën, maar je bent gemotiveerd om meteen in actie te schieten.”  

“Je krijgt een duidelijk beeld van de kosten, waarvan starters er vaak veel over het hoofd zien. Maar ook van je inkomsten. Is het realistisch wat je verwacht? Schat je jezelf niet te laag of net te hoog in? Begin bij het begin. Het traject geeft je een realistisch en concreet beeld van je plannen”, besluit Birgit. 

Ben jij ook klaar om plannen om te zetten in daden? Neem dan een vliegende start en schrijf je in voor de begeleiding Starten. Onze UNIZO-coaches staan voor je klaar. 

Partnership met VLAIO: Samen voor sterk, ambitieus ondernemen Logo VLAIO en UNIZO

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!

Meer over: Begeleidingen