Twee jaar na de terreuraanslagen: Ondernemers veerden recht maar blijven waakzaam

Exact twee dagen na de aanslagen hebben de Brusselse en Belgische economie hun rug gerecht. "Tijdens de eerste maand na de aanslagen was de impact enorm", aldus Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Maar al gauw haalde de 'we moeten vooruit'-mentaliteit het op de verslagenheid. Het ondernemersvertrouwen herstelde zich, ook en vooral door de gunstige economische conjunctuur waarin ons land zich momenteel toch al enige tijd bevindt." 

Ook de steunmaatregelen van de overheid voor de ondernemers in de getroffen gebieden hebben tot het herstel bijgedragen. Zo maakten, bijvoorbeeld, 218 ondernemingen gebruik van de mogelijkheid tot uitstel van sociale bijdragen, waarvan 74 (33,94 %) horecazaken.

Zelf heeft UNIZO sinds de aanslagen volop ingezet op het informeren van ondernemers over wat te doen bij terreurdaden. Al deze info werd overzichtelijk gebundeld op de webpagina www.unizo.be/terreur. Dezelfde overzichtspagina biedt tevens een overzicht van alle (tot nu toe) mogelijke steunmaatregelen bij een aanslag, nationaal en specifiek voor Brussel. Daarbij gaat het niet alleen om uitstel, verlaging of vrijstelling van sociale bijdragen, maar bijvoorbeeld ook fiscale steunmaatregelen, waaronder een versoepelde regeling bij verschuldigde BTW en bedrijfsvoorheffing.

"Daarnaast werken we samen met de bevoegde overheden aan handleidingen ter preventie van nieuwe aanslagen en maatregelen en om de continuïteit van onze economie veilig te stellen", aldus nog Danny Van Assche van UNIZO, "Daarbij vragen we ook bijzondere aandacht voor het opsporen en voorkomen van cyberterrorisme."

"Echt voorbereid op zo'n aanslag ben je nooit", besluit Anton Van Assche, coördinator van de UNIZO-werking in Brussel, "We drukken onze ondernemers ook op het hart om voluit te ondernemen met vertrouwen in de toekomst. Maar als het toch nog zou gebeuren, zullen onze ondernemers alvast beter geïnformeerd en voorbereid zijn."

Info: www.unizo.be/terreur