Uitbreiding sperperiode en verschuiving solden absoluut nodig!

De verkoop in heel wat detailhandelszaken is sinds de verplichte sluiting van de niet-essentiële winkels volledig stilgevallen, met nefaste gevolgen op economisch vlak. Ook de modesector krijgt het zwaar te verduren, net wanneer de lenteverkoop normaal het grootst is.

Het zijn onzekere tijden, veel mensen belanden in tijdelijke werkloosheid en het consumentenvertrouwen is laag. Eens de winkels terug open zijn, zullen consumenten voorzichtig zijn met hun uitgaven. Ondanks de sluiting moeten handelaars wel hun huur en andere facturen blijven betalen. UNIZO, ModeUnie en Creamoda pleiten er daarom voor om de sperperiode uit te breiden en te laten starten van zodra de winkels opnieuw mogen openen tot en met het begin van de solden. Daarbij pleiten de organisaties ervoor om de soldenperiode pas van start te laten gaan op 1 augustus. Dit is nodig om een opbod aan kortingen te vermijden en een gelijk speelveld voor iedereen te kunnen garanderen.

Verschillende zelfstandige handelaars verkopen via hun webshop of via sociale media, maar hiermee wordt het verlies verre van goedgemaakt. Vaak werden er al bestellingen geplaatst voor het najaar en moeten leveranciers betaald worden op een moment dat er geen inkomsten zijn. Bovendien zwaaien grote buitenlandse webshops met kortingen die de zelfstandige handelaars in ons land nog dieper de put induwen.

“Wij roepen iedereen dan ook op om massaal te ‘winkelhieren’ en lokale  ondernemers een hart onder de riem te steken” zegt Elke Tielemans, directeur UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel. “Bij essentiële zaken die open zijn, of bij lokale ondernemers die producten, diensten of een cadeaubon online aanbieden. Niet iedereen heeft een webshop, maar ook via sociale media, mail of telefoon kan je zaken bestellen!”   

 

Sofie Vanhout l Pers & Communicatie l sofie.vanhout@unizo.be l 0471 85 84 54