UNIZO bezorgd om nieuwe invulling Veilingsite Kampenhout-Sas

Projectontwikkelaar MG Real Estate heeft zijn oog laten vallen op de leegstaande BelOrta-witloofveiling van Kampenhout om er een winkelcomplex van te maken.
 
Sinds de activiteiten van de witloofveiling naar Sint-Katelijne-Waver zijn overgebracht, staan de gebouwen van de veiling leeg. Nu zijn er plannen om de gebouwen af te breken en er een winkelcomplex met middelgrote tot grote winkels te bouwen. Hoeveel en welke winkels er precies zouden komen, is nog niet geweten.

De projectontwikkelaar voert momenteel wel al intensieve gesprekken met de Gemeente Kampenhout en maakt zich sterk dat het zich zal houden aan de voorwaarden die worden vooropgesteld. Maar voor de veilingsite bestaat geen RUP (Ruimtelijk Uitvoerings Plan). De gewestplanbestemming is van toepassing, en die laat zo goed als alle opties open.

Burgemeester Chris Leaerts engageerde zich wel al om er als gemeentebestuur op toe te zien dat het Sas leefbaar blijft en dat de mobiliteit aanvaardbaar is voor iedereen. Desondanks ziet UNIZO twee grote struikelblokken:
 
• Baanwinkels bevorderen geenszins het kernversterkend beleid
UNIZO zet al jaren in op een kernversterkend beleid en lanceerde de “bedrijvige kern” als antwoord op de toenemende druk op de handelskernen. Bedrijvige kernen ijveren voor een gezonde mix van diverse functies zoals wonen, werken, winkelen en ontspanning. Lokale ondernemers bepalen mee het beeld en de levendigheid en aantrekkingskracht van een kern.
 
• Mobiliteitsafwikkeling op een reeds verzadigd verkeersknooppunt
De mobiliteit is hier een niet te verwaarlozen factor, gezien het al sterk verzadigde verkeersknooppunt N21-N26. Een winkelcomplex genereert beduidend meer verkeer dan een witloofveiling. Er zullen dus aardig wat randvoorwaarden nodig zijn indien men deze plannen zou willen doorzetten. Een meer gediversifieerde invulling van de site kan hier een oplossing bieden.
 
UNIZO pleit dan ook voor een weloverwogen mix van functies, die zeker niet alleen focust op retail. UNIZO reikt het gemeentebestuur dan ook de hand om samen aan tafel te gaan zitten, onze gezamenlijke kennis en expertise te bundelen en te bekijken hoe dit project kan uitgroeien tot een meerwaarde voor alle betrokken partijen. Met bijzondere aandacht voor de omliggende kernen en een realistische mobiliteitsafwikkeling.
 
UNIZO Haacht, UNIZO Boortmeerbeek, UNIZO Kampenhout, UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel

Meer info:
Sofie Vanhout, communicatieverantwoordelijke UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel - sofie.vanhout@unizo.be - 0471 85 84 54