UNIZO niet verrast over faillissementscijfers Brussel

De Graydon faillissementscijfers voor Brussel zijn minder dramatisch dan ze op ’t eerste zicht lijken. Al gaan er natuurlijk achter elk faillissement wel persoonlijke drama’s schuil.
Maar Brussel scoort altijd al redelijk hoog op het vlak van faillissementscijfers. Dat is niet verrassend omdat ook de cijfers van het aantal starters relatief hoog zijn. Belangrijk is om de nettogroei van het aantal ondernemingen in Brussel te zien. En die blijft nog altijd positief. Anderzijds geeft Graydon zelf een niet-economische reden aan voor de hoge cijfers : een soort van inhaalbeweging van de Brusselse rechtbanken die op een doelgerichtere manier te werk gaan en bepaalde fraudegevoelige sectoren meer aanpakken. De zogenaamde ‘cowboys’ binnen bepaalde sectoren, worden dus sneller en vroeger bij de kraag gevat en dat is een goede zaak. In enkele sectoren, zoals de transportsector, kunnen een deel van de faillissementscijfers verklaard worden door de zwakke positie waarmee bepaalde ondernemers (te) afhankelijk zijn van één groter bedrijf, die vaak hun enige klant is.

Uit de KMO-barometer van UNIZO en Graydon blijkt dat sectoren, zoals bouw, kleinhandel en horeca, niet zeer winstgevend zijn in Brussel. In 2016 was 43,7% van de detailhandel in Brussel verlieslatend. Alleen de horeca (49,2%) en de automobielsector (44,8%) scoren nog slechter. Logisch dus dat daarop hoge faillissementscijfers volgen.
Dat is een punt dat wel onze aandacht moet krijgen. Meer begeleiding en ondersteuning, of alvast meer zorgvuldigheid voor de belangen van de zelfstandige ondernemers, komt de hele Brusselse economie ten goede. Zeker wat de kleinhandel betreft, moeten we vaststellen dat deze sector weinig reserves heeft en dus over het algemeen in Brussel geen grote “weerbaarheid” heeft tegen de evoluties die de sector moet ondergaan (e-commerce, shoppingcentra, ...).

PDF iconKlik hier om de KMO-barometer van UNIZO en Graydon te raadplegen